Prag

Regionalna Konferencija INTERPOL-a

interpol
24.05.2016.
u 18:45

Od 18. - 20. 5. 2016. godine u Pragu, Republika Češka održana je 44. Regionalna Konferencija INTERPOL-a. Na ovogodišnjoj Regionalnoj konferenciji sudjelovalo je 130 izaslanika iz 50  zemalja članica INTERPOL-a  regije Europe kao i 37 promatrača i gostiju iz 6 zemalja i 20 međunarodnih organizacija (EUROPOL, CEPOL, EULEX, FRONTEX, UNHCR, SELEC, WCO, UNDOC, UNMIK) kao i 19 prezentera iz Generalnog sekretarijata INTERPOL-a. Bosnu i Hercegovinu na Konferenciji predstavljalo je izaslanstvo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH na čelu sa pomoćnikom direktora Samirom Kavazovićem.
Na Konferenciji se raspravljalo o najnovijim sigurnosnim izazovima sa kojima se Europa trenutno suočava, kao što su terorizam - strani borci,  trgovina ljudima, te  korupcija, zloupraba  droga, cyber kriminal i sl., a u kontekstu zajedničkog djelovanja policija europskih zemalja članica Interpola. Poseban akcent je dat na realizaciju platforme/projekta koji je pokrenuo INTERPOL pod nazivom „INTERPOL 2020“: Policing Global Threats in Dynamic Environment (globalne prijetnje sa kojima se susreću policije u dinamičnom okruženju). Cilj projekta je da se Interpol pripremi strateški i operativno za suprostavljanje novim sigurnosnim prijetnjama i potrebama zemalja članica. 
Generalni tajnik INTERPOL-a Jurgen Stock je u svom uvodnom obraćanju naglasio izuzetne rezultate regionalne operativne akcije „BALKAN TRIGGER“, u tijeku koje je ostvarena izuzetna saradnja između zemalja regije, kao i suradnja sa ostalim zemljama i Generalnim Tajništvom. 
Također, na  Regionalnoj konferenciji  usvojene preporuke u borbi protiv transnacionalog krijumčarenja drogama, psihotropičnim supstancama i prekusorima, preporuke vezane za  upravljanje granicama, preporuke vezane za jačanje policijske saradnje u borbi protiv stranih boraca ( Foreign terrorist fighters) i preporuke u vezi daljnjeg davanja podrške projektu Interpola „INTERPOL 2020“. 
Izaslanstvo Bosne i Hercegovine je održalo niz bilateralnih sastanaka sa izaslanstvima ostalih članica Interpola, tijekom kojih su razmijenjena iskustva u vezi protekle suradnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije