loša kvaliteta zraka u BiH

Regija Tuzle najzagađenija u Europi, liječnici upozoravaju

27.12.2017.
u 10:45

Zagađenje zraka koje je, u noći s nedjelje na ponedjeljak, aktualizirano na području cijele BiH, nastavljeno je i jučer. Prema podacima Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka (AQICN), građani tuzlanske regije od jučer ujutro udišu najzagađeniji zrak u Europi, a indeks kvalitete zraka porastao je na visokih 207. Takav indeks označava enormno zagađenje.

Kvaliteta zraka

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim gradovima BiH, pa su tako indeksi kvalitete zraka, prema mjerenjima Udruge “Eko Akcija”, pokazali kako je zrak od jučer ujutro nezdrav i u Sarajevu (167), Lukavcu (192), Prijedoru (178), Zenici (129), Ilijašu (154), Brodu (152), Jajcu (116), Ugljeviku (129). Smog i magla koji su prekrili Sarajevo uzrokovali su smanjenu vidljivost i otežano kretanje prometa, ali i pješaka. Također, zbog guste magle u ponedjeljak su bili otkazani svi letovi Međunarodnog aerodroma u Sarajevu. Zbog zagađenja zraka u Tuzlanskoj županiji izdano je i upozorenje građanima od liječnika UKC-a Tuzla. Naime, Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla i Udruženje respiratorne medicine upozorili su jučer da zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice, posebno na kronične plućne bolesnike koji boluju od astme i kronične opstruktivne plućne bolesti i oboljele od kardio-cerebrovaskularnih bolesti. Naglašavaju da se aerozagađenje u svijetu smatra jednim od uzroka porasta incidence i prevalence astme, kronične opstruktivne plućne bolesti (HOPB), karcinoma pluća, upala gornjih i donjih dišnih putova, alergija i povećane stope smrtnosti. Upozoravaju da su zbog aerozagađenja unutarnjeg i vanjskog okoliša najugroženija djeca do pet godina starosti, osobe starije od 60 godina, kronični plućni i srčani bolesnici.

Smanjiti kretanje

Stoga savjetuju izbjegavanje boravka u aerozagađenim sredinama, posebno u danima s visokim koncentracijama štetnih čestica i plinova, smanjiti kretanje i boravak vani te ako je nužno koristiti maske. Savjetuje se i provjetravanje i dobra ventilacija životnih i radnih prostora zbog unutarnjeg aerozagađenja, ali i uzimanje dovoljne količine tekućine, vitamina i minerala, adekvatno oblačenje i redovite kontrole kroničnih bolesnika. - U slučaju pojave bilo kakvih simptoma, blagovremeno se javiti ordinirajućem liječniku ili specijalistu pneumoftiziologu, internistu kardiologu, pedijatru, neurologu - navode iz UKC-a Tuzla. Ipak, pozitivna stvar jest promjena vremenskih prilika koja je najavljena za iduće dane, kao i vjetar koji je jučer “očistio” maglu iz brojnih bh. gradova te bi u idućim danima moglo doći do poboljšanja situacije vezane uz kvalitetu zraka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?