Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Referendum u RS je prijetnja sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu BiH

12. kolovoza 2016. u 09:07 0 komentara 103 prikaza
VELEPOSLANSTVA SAD I V. BRITANIJE

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma o Danu RS-a u ovom entitetu. U reakcijama za TV1 iz aveleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije poručeno je kako je Ustavni sud BIH već dao odgovor na ovo pitanje.

„Kao što je Ured visokog predstavnika jasno stavio do znanja, održavanje referenduma zakazanog za 25. rujan na kojem se postavlja pitanje na koje je odgovor već dao Ustavni sud BiH,  bio bi suprotan Ustavu BiH.  Ustavni sud je sastavni dio Aneksa 4 Daytonskog mirovnog sporazuma i odluke ovog suda su konačne i obvezujuće, te se moraju poštovati“, navode iz veleposlanstva SAD-a u odgovoru za TV1.

Dodaju da je poštivanje načela zakonitosti od strane svih u Bosni i Hercegovini je od ključnog značaja za demokratski proces.  Bez funkcionalnog zakonskog okvira i stabilnosti koju on pruža, nemoguće je rješavati ekonomske i političke izazove s kojima se zemlja suočava.

„Praznici i njihovo obilježavanje važan su dio svake kulture.  Umjesto što nastavljaju s neustavnim referendumom, lideri bi trebali raditi na rješavanju nesporazuma u interesu svih građana. Na referendum će se potrošiti dragocjena sredstva, a pritom neće biti napretka po ovom pitanju. Nastavak razgovora o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicma prihvatljivom u sklopu sadašnjeg zakonskog okvira ništa ne košta, a, uz dobru volju, takav razgovor može polučiti konkretne rezultate“, navode iz američkog veleposlanstva.

Iz Velepolanstva SAD kažu kako „nije u interesu građana Republike Srpske da njihovi lideri nastave aktivnosti oko ovog referenduma, kao ni drugih koji imaju za cilj kršenje Daytonskog mirvonog sporazuma ili ustavnog poretka i koji stoga predstavljaju prijetnju sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu Bosne i  Hercegovine“.

Iz veleposlanstva Velike Britanije za TV1 je također rečeno kako su zabrinuto jer referendum postavlja pitanje na koje je Ustavni sud, najviši sud u BiH, već odgovorio u jasnoj odluci.

„Kao što je to Vijeće za implementaciju mira naglasilo više puta, odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, i moraju se poštovati. Frustrira nas što se, još jednom, vrijeme i energija gubi na nepotrebnim pravnim i političkim razmiricama, umjesto da se rješavaju hitni socijalni i ekonomski izazovi, kao što je nedostatak radnih mjesta, a zbog čega je mnogima u BiH zivot svakodnevna borba“, navode iz veleposlanstva Velike Britanije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.