Članice PIC-a

Referendum ne treba održati, neće biti prekrajanja karte BiH

pic
20.09.2016.
u 18:11

Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira ponavljaju da nijedan referendum ne može promijeniti konačnu i obvezujuću prirodu odluka Ustavnog suda BiH

Članice Vijeća za implementaciju mira u BiH povodom odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri zabrane održavanja referenduma, izdale su priopćenje za javnost u kojem pozivaju vlasti u Republici Srpskoj da ne održavaju zakazani referendum.

"Ustavom BiH je definirano da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira na temeljima vladavine prava. Nijedna institucija niti organ vlasti u BiH ne mogu djelovati izvan ustavnog poretka. Odluke Ustavnog suda BiH moraju se poštovati. Ovlasti Suda jasno su definirane Aneksom 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, koji Sudu daje jurisdikciju za rješavanje sporova između različitih razina vlasti", navodi se u priopćenju, prenosi Klix.ba. 

Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) napominju da je 17. rujna Ustavni sud BiH odlučio suspendirati Odluku o referendumu koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske, do donošenja odluke Suda o njenoj ustavnosti. 

"Prema tome, ne postoji pravna osnova za održavanje entitetskog referenduma u Republici Srpskoj 25. rujna. Još jednom pozivamo organe vlasti Republike Srpske da ne održe referendum", naglašavaju članice PIC-a.

Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira ponavljaju da nijedan referendum ne može promijeniti konačnu i obvezujuću prirodu odluka Ustavnog suda BiH. 

"Odluka Ustavnog suda BiH u potpunosti ostaje na snazi i mora se poštovati. Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su u više navrata naglašavali, uključujući i izjave iz lipnja 2016. godine i prosinca 2015. godine, “da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), i ima ključni značaj za njegovu provedbu.” Veleposlanici Upravnog odbora PIC-a izrazili su svoju punu podršku Ustavnom sudu BiH i relevantnim institucijama u nastojanju da se omogući poštivanje odluke Suda", naglašava se u priopćenju. 

Veleposlanici Upravnog odbora PIC-a pozivaju na rješavanje pitanja javnih praznika putem političkog dijaloga i na što skorije usvajanje odgovarajućih zakonskih izmjena u cilju provedbe odluke Suda iz studenog 2015. godine.

"Upravni odbor PIC-a pozvao je još jednom sve strane da se uzdrže od ishitrenih poteza i retorike koja zagovara podjele. Upravni odbor oštro osuđuje sve izjave koje podrivaju stabilnost i sigurnost ili osporavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Republika Srpska će ostati sastavni i esencijalni dio suverene države Bosne i Hercegovine, u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir. Upravni odbor PIC-a ponavlja da neće biti prekrajanja karte BiH", navodi se u priopćenju. 

Upravni odbor PIC-a apelira na političke lidere na svim stranama da se okrenu rješavanju ekonomskih i socijalnih izazova s kojima se susreću građani Bosne i Hercegovine, a koji su od ključne važnosti za stabilnost Bosne i Hercegovine i njenu europsku budućnost. Upravo to su pitanja koja su od životne važnosti za zemlju i njene građane, istaknuto je u zajedničkoj izjavi članica PIC-a, s napomenom da se Rusija ne pridružuje istaknutim stavovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?