Svi protiv sviju u BiH

Referendum 1992. uvod u rat, 
a 2016. izvor ozbiljnih napetosti

referendum
18.08.2016.
u 07:00

U modernoj dvoipoldesetljetnoj povijesti Bosne i Hercegovine održana su dva referenduma i oba su izazvala napetosti, a spominjanje rata i prijetnje odgovora oružjem na predstojeće referendumske aktivnosti izazvali su uznemirenost kod građana zbog olako izrečenih prijetnji, posebno zbog nedavne krvave prošlosti. Referendum koji su najavile vlasti Republike Srpske za 25. rujna o danu toga entiteta koji je ukinuo Ustavni sud BiH većinskom voljom bošnjačkih i sudaca stranaca osudili su odreda međunarodni dužnosnici angažirani u BiH, a bošnjački političari tvrde kako je to probni balon za referendum o neovisnosti 2018. te najavljuju kako ove najave vode zemlju prema ratu.

Probni balon

Uloge su se samo izmijenile u odnosu na 1992. godinu i referendum o neovisnosti BiH. Tada su zajedno Hrvati i Bošnjaci nadglasali Srbe i otvorili put neovisnosti BiH. Ta je odluka bila neposredan povod za rat, na koji je malo prije u govoru u Skupštini BiH upozorio nepravomoćno osuđeni čelnik Republike Srpske Radovan Karadžić. Dvadeset i četiri godine poslije referendum najavljuju Srbi upravo zbog osporavanja dana njihova entiteta, a na mogućnosti ratnog sukoba sada upozorava bošnjački čelnik Bakir Izetbegović. 


Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?