Brze rum-kocke

Recept za sočan kolač koji osvaja i okusom i mirisom

24.05.2023.
u 09:54

Daleko od toga da ne volim isprobavati komplicirane recepte, ali ponekad se ipak zaželimo onih starinskih kolača s jednostavnom i brzom pripremom. Upravo su takve rum-kocke, omiljen biskvitni kolač s preljevom od ruma.

Sastojci za biskvit:

- 5 većih jaja
- 150 g šećera
- 100 g maslaca
- 150 g mljevenih oraha
- 150 g glatkog brašna
- 2 velike žlice kakaa
- 2 male žlice praška za pecivo
- prstohvat soli
- malo dodatnog maslaca i brašna za kalup

Sastojci za preljev:

- 200 ml vode
- 200 ml ruma
- 100 g šećera

Priprema rum-kocki:

1. Kalup za kolač premažite s maslacem i posipajte brašnom. Brašno, kakao, sol i prašak za pecivo zajedno pomiješajte pa prosijajte.
2. Odvojite bjelanjke od žutanjaka, a bjelanjke stavite u veću posudu. Počnite ih miksati na najvećoj brzini i kad se već zapjene malo po malo dodavati šećer. Kad ste potrošili sav šećer i dobili vrlo čvrsti snijeg, smanjite brzinu miksera na najmanju i dodajte u smjesu jedan po jedan žumanjak. Naposljetku ubacite pripremljenu mješavinu brašna i ostalih sastojaka i sve ih sjedinite kratko miksajući.
3. Smjesu ubacite u kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva te pecite oko 30-ak minuta, sve dok se rubovi biskvita ne odvoje od kalupa. Izvadite kolač van i pustite da se hladi.
4. U međuvremenu pripremite preljev. U manju posudu ubacite vodu i šećer, stavite na laganu vatru, miješajte dok se šećer ne otopi i zatim kuhajte oko pet minuta. Maknite s vatre, ubacite rum u šećerni sirup i pomiješajte. Kolač razrežite u kalupu na kocke željene veličine i zatim ga prelijte sirupom. Pustite kolač da miruje nekoliko sati kako bi što bolje upio preljev.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije