Ne može lakše

Recept za omiljen francuski kolač s trešnjama

ilustracija
28.06.2021.
u 09:00

Ukoliko ima trešanja, možete pripremiti slasticu koja će ljubitelje ove voćke oduševiti okusom i lakoćom pripreme. Naravno, to je dobar stari clafoutis, tradicionalni francuski kolač s trešnjama nastao u pokrajini Limousin kojem mnogi ne mogu odoljeti u ovo doba godine, piše Zadovoljna.hr

SASTOJCI ZA CLAFOUTIS:

- 30 dag trešanja
- 3 velika jaja
- 300 ml mlijeka
- 6 dag šećera
- 6 dag oštrog brašna
- 1 mala žlica maslaca
- prstohvat soli

PRIPREMA CLAFOUTISA:

1. Mikserom izmiješajte jaja sa 6 dag šećera i prstohvatom soli. Dodajte brašno, a zatim i mlijeko pa sve dobro izmiksajte. Ostavite smjesu da miruje 20-tak minuta.

2. Trešnje operite i izvadite iz njih koštice. Keramički protvan za pečenje ili bilo koji deblji metalni protvan premažite malom žlicom maslaca. Na dno protvana poslažite trešnje i prelijte ih pripremljenom smjesom.

3. Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite između 40 i 50 minuta tj. sve dok clafoutis ne poprimi tamniju zlatnožutu boju.

SAVJET:

- Clafoutis se tradicionalno jede dok je još topao ili barem mlak, ali ako ne preferirate tople deserte slobodno ga jedite kada se ohladi. Prije serviranja možete ga dekorirati šećerom u prahu.

- Ako mlijeko u receptu zamijenite slatkim vrhnjem (u istoj količini), clafoutis će biti još ukusniji i kremastiji.

- Trešnje i smjesu možete rasporediti i u nekoliko manjih keramičkih kalupa umjesto jednog velikog.

Dobar tek!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije