Mostar: Inkluzivno obrazovanje

Rebac: Graditi pravednije društvo

13.05.2016.
u 09:00

Koalicija organizacija osoba s invaliditetom u HNŽ-u “Zajedno smo jači” uz potporu provedbe programa od NVO-a ‘’Inicijative preživjelih od mina’’ Tuzla, jučer je u hotelu Bristol u Mostaru organizirala okrugli stol o temi “Inkluzivno obrazovanje i odgoj djece u HNŽ – osobna asistencija”. Moderator okruglog stola bila je Jasna Rebac, predsjednica Udruženja “Ružićnjak”, a cilj je uvidjeti važnost inkluzivnog obrazovanja i njegovu kvalitetu kroz pružanje potpore osobne asistencije. Prihvaćanje osobne asistencije i pristupačnost obrazovanju predstavlja i uklanjanje svih vidova barijera i diskriminacije koje onemogućavaju socijalnu integraciju ove populacije. - Obveza je svih nas pojedinačno graditi pravednije društvo koje će stvarati jednake prilike za djecu s invaliditetom, a da bi ta djeca imala jednake prilike, moraju u sustavu imati riješen pristup, pravo i način korištenja ortopedskih pomagala. Svugdje gdje ima prepreka za osobu s invaliditetom, a ne može je sama svladati, ne postoje jednake prilike u usporedbi s osobom koja nema invaliditet, kazala je Rebac. Prije početka okruglog stola medijima se, ispred koalicije organizacija ‘Zajedno smo jači’, obratila predsjednica Lejla Lelić te istaknula:

- Današnji okrugli stol vezan je uz osobnu asistenciju, jer je osobna asistencija danas jedno od aktualnih pitanja vezano uz inkluzivno obrazovanje. S obzirom da u inkluzivnom obrazovanju u FBiH treba mnogo toga promijeniti, nadamo se da će ovaj okrugli stol donijeti određene zaključke i preporuke kako doći do poboljšanja inkluzivnog obrazovanja, kako pomoći djeci s poteškoćama u razvoju te kako pomoći i njihovim roditeljima, kazala je za medije Lelić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?