Suglasnost Vlade FBiH

Razvojna banka kupuje Agrokomerc

Agrokomerc
12.01.2016.
u 07:00

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na svojoj 36. sjednici donijela je odluku o davanju prethodne suglasnosti Razvojnoj banci Federacije BiH za kupnju nekretnina gospodarskog društva Agrokomerc d.d. Velika Kladuša na sudskom ročištu.

U priopćenju se navodi kako je Razvojna banka FBiH obvezana, u slučaju da ne bude drugih zainteresiranih kupaca, licitirati cijenu od jedne KM, a ako bude drugih kupaca, najviša cijena do koje može licitirati je do 15,308.010 KM, piše Večernji list BiH.

U obrazloženju odluke je navedeno kako je ovaj iznos utvrđen na osnovi građevinskog elaborata o procjeni prometne vrijednosti nekretnine, koji je izradio stalni sudski vještak građevinske struke. Novčana sredstva za kupnju nekretnina osigurat će Razvojna banka iz vlastitih sredstava, kao i za plaćanje poreza i ostalih troškova vezanih uz promet nekretnina. Sredstva za osiguranje (depozit) za sudjelovanje u prodaji također će, iz vlastitih sredstava, osigurati Razvojna banka.

“Kupnjom ove nekretnine bilo bi osigurano da i dalje ostane u vlasništvu gospodarskog društva Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, čime bi bila zaštićena imovina i očuvano jedinstvo proizvodno-prerađivačke cjeline kompleksa Prehrambene industrije. Razvojna banka bi postala vlasnik cjelokupne imovine i na taj način bi bili spriječeni novi zahtjevi za izvršenje od ostalih povjeritelja”, navodi se u priopćenju s 36. sjednice Vlade FBiH.

Također, navodi se kako bi bili stvoreni realni preduvjetu za eventualnu prodaju preko strateškog partnerstva ili nekog drugog zakonom definiranog načina. U slučaju da Razvojna banka kupi Agrokomerc, nekretnina bi bila oslobođena svih tereta i uknjižbi, čime bi bila povećana i njena vrijednost u slučaju prodaje.

Agrokomerc je 90,33 posto u vlasništvu države, a vrijednost mu se procjenjuje na 310,248.737 konvertibilnih maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?