Gospodarski oporavak

Razvoj gospodarstva, više investicija... otvaraju radna mjesta za ostanak u BiH

gospodarstvo
Ilustracija
30.11.2022.
u 08:01

Snaga lokalnog gospodarstva potvrdila se kao otporan čimbenik i ranije, a ako se nastavi rad na mjerama koje pojedine općine i gradovi provode, moguće je odgovoriti i novim izazovima

Gospodarski oporavak u 2021. i prvom dijelu 2022., koji se očitovao kroz izniman rast izvoza, ali i pozitivne pokazatelje u kontekstu industrijske proizvodnje, velikim dijelom ima zahvaliti aktivnostima u pojedinim lokalnim zajednicama, općinama i gradovima koji su, uz sinergiju s višim razinama vlasti, dobrim dijelom uspjeli u naumu olakšavanja poslovanja gospodarskim subjektima, piše Večernji list BiH.

Važnost mjera

No, globalna kretanja, koja se očituju u rastu cijena energenata i repromaterijala, novi su izazov za lokalne zajednice, koje će morati pronaći način za održavanje ekonomskog rasta i u ovom dijelu godine, a pogotovo u prvoj polovini 2023. kada se očekuje usporavanje ekonomskih aktivnosti i recesija.

No, uz pametne odluke i olakšavanje procedura u kontekstu investicija, postoji prostor za optimizam. Snaga lokalnog gospodarstva, koja se potvrdila kao otporan čimbenik u vrijeme pandemije, sada će ponovno biti na iskušenju, no ako se nastavi rad na mjerama koje pojedine općine i gradovi provode, moguće je izbjeći veće potrese te zadržati sadašnju razinu zaposlenosti.

U kontekstu Hercegovine nekoliko je lokalnih zajednica koje imaju dobar temelj za održavanje dosegnute razine rasta i suočavanje s predstojećim izazovima.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević ovoga je ljeta potvrdio kako je prije pandemijske krize zaposlenost bila oko 7900, naglasivši kako su se u dvije iduće godine približili broju od 8500 zaposlenih. Određen broj poslovnih subjekata s područja Širokog Brijega širi svoje kapacitete te stoga Kraljević ne sumnja u povećanje zaposlenosti.

Kada je riječ o gospodarskom središtu Hercegovine, Mostaru, već jedno vrijeme stižu pozitivni ekonomski pokazatelji zahvaljujući primjerima poput M. T. Abraham Groupa, koji je ponovno pokrenuo proizvodnju u Aluminiju, a tu su i dobre vijesti kada je riječ o podizanju turističkih potencijala na višu razinu.

Kada je riječ o novim investicijama, gradonačelnik Mario Kordić nedavno je kazao kako se sve izmjene prostornih planova, izmjene i skidanja pojedinih regulacijskih planova, rade kako bi se stvorili preduvjeti za brži razvoj Mostara, što u infrastrukturnom što u poslovnom smislu.

U središnjoj Bosni postoji nekoliko općina koje se izdvajaju kroz proces privlačenja investicija, a među njima je i Kreševo, po broju stranovnika mala, ali gospodarski iznimno uspješna općina koja na svojem prostoru priča nekoliko važnih investicijskih priča. Tijekom Dana općine, govoreći o projektima koji su u Kreševu realizirani u proteklih godinu dana te planovima razvitka ove srednjobosanske općine, Renato Pejak, načelnik općine Kreševo, nedavno je naglasio kako su u pitanju investicije vrijedne 15 milijuna maraka.

Poslovne zone

U Novom Travniku idu u smjeru jačanja modela poslovnih zona. Nedavno je rukovodstvo JP Elektroprivreda HZ HB d. o. o Mostar, predvođeno generalnim direktorom mr. sc. Marinkom Giljom, boravilo u radnom posjetu Novom Travniku te se susrelo s načelnikom Stjepanom Dujom.

Razgovaralo se o dosadašnjoj uspješnoj suradnji, kao i o budućim projektima koji su od značaja za razvoj Novog Travnika. Najviše pozornosti dano je izgradnji nove poslovne zgrade JP EP HZ HB d. o. o Mostar u Novom Travniku, čiji se početak radova očekuje u 2023. godini. Gilja je prezentirao poslovne aktivnosti ovog javnog poduzeća, dok je načelnik Dujo govorio o razvojnim planovima za iduće godine, s posebnim osvrtom na razvitak poslovne zone Neobarje, gdje će i EP HZ HB d. o. o Mostar moći dati doprinos kroz izgradnju i unapređenje elektromreže koja će pratiti potrebe poslovnih subjekata koji grade i gradit će u ovoj zoni.

Na krajnjem sjeveru BiH općina Odžak svjedoči koliko je prometna povezanost ključna za iskorištavanje dostupnih potencijala. Otvaranjem mosta Svilaj, kao i istoimenog graničnog prijelaza, stvoreni su preduvjeti za snažnije ulaganje u razvoj poslovnih zona na prostoru općine. A pritom je ključno planirati i u okviru općinske administarcije.

Načelnica Nada Ćulap nedavno je ukazala na činjenicu kako je Općina donijela strategiju razvoja koja je ključni strateško-planski dokument koji treba poticati budući rast i razvoj zajednice. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?