Uz blagdan zaštitnika djece, pomoraca, studenata...

Razveselimo malene kao što je to činio Sv. Nikola

06.12.2018.
u 09:35

Blagdan je svetog Nikole. Svečano je u župama diljem BiH. Osobito mu se danas raduju dječica čiji je sv. Nikola zaštitnik. Štiti on i pomorce, studente, putnike... U Livnu, u Vidošima, u župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, fra Ivan Kasalo i fra Jurica Periša uveli su poseban običaj darivanja djece.

Dječji osjećaji

- U našem adventskom hodu prema Božiću dani poput Sv. Nikole dobro dođu da ponovno u sebi probudimo dječje osjećaje koje smo nekada imali, osobito u ovom vremenu konzumerizma, kada su mnoge vrijednosti pomalo izokrenute. Vlada osjećaj da se danas Božiću raduju jedino maleni, a taj njihov duh i mi svi u sebi moramo probuditi. Prije nekoliko godina nas dvojica franjevaca započeli smo s tradicijom uprizorenja dolaska svetog Nikole u jedno malo selo najstarije livanjske župne zajednice, Vidoše. Želja nam je poslati poruku da se iz Livna, naše HB županije, iz ovih krajeva odakle ljudi odlaze, odašilje plemenita i pozitivna priča i poruka kako nas još ima, a 800 malenih s roditeljima svjedoči da ima života pod ovim nebom. Upravo su maleni ona Isusova misao da, ako ne budemo kao oni, nema nam Kraljevstva Božjeg - poručio je fra Jurica.

Dolazak u traktoru

- U vremenu došašća u kojem se pripremamo za proslavu Kristova rođenja, u mnoštvu lijepih i plemenitih stvari koje nam došašće nudi, pozivajući čovjeka na radost i ulijevaći mu nadu, mi u župi Vidoši odlučili smo svoju zajednicu razveseliti različitim sadržajima. Jedan je i blagdan svetog Nikole koji smo prve godine dolaskom u Vidoše svečano proslavili, a pozornost malenih je privukao njegov dolazak na traktorskoj prikolici uz pjesmu i harmoniku. Druge godine je došao na kočiji. Ove godine iz praktičnih razloga proslava će se održati u nedjelju 9. prosinca od 11 sati da podijelimo što više paketića malenima - kaže fra Ivan. Prve godine podijelili su ih 800. - Sv. Nikola je razveseljavao malene za svog života, on nam mora biti uzor i primjer - kaže fra Ivan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?