Dobra praksa

Razmjenom podataka deseci mil. eura ušteda

30.09.2015.
u 06:15

Fondovi će u sljedećem razdoblju, u slučaju pomjeranja datuma isplate mirovina za korisnike prava u inozemstvu obavještavati zavode u zemljama okruženja

Elektronička razmjena podataka o datumu smrti korisnika prava na mirovinu postigla je pun pogodak, zaključeno je na redovitom godišnjem okupljanju ravnatelja mirovinskih fondova s područja bivše Jugoslavije koje je održano u Tuheljskim Toplicama. Portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba podsjeća da je riječ o projektu koji je trajao tri godine te je zajedničkim radom finalizirana i elektronička razmjena podataka među fondovima čime se ostvaruju desetke milijuna eura uštede kod pravodobnog isključenja korisnika kojima po bilo kojoj osnovi prestaje pravo na mirovinu. Inače, elektronička razmjena podataka obavlja se između mirovinskih fondova svih država nekadašnje Jugoslavije, osim s Federalnim zavodom MIO. Kako nam je kazao Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO FBiH, trenutačno imaju sporazum sa Zavodom za mirovinsko i invalidsko osiguranje RH o razmjeni podataka, a isto će imati uskoro i s ostalim nositeljima osiguranja zemalja regije. Na sastanku je, također, odlučeno da se u sljedećih godinu dana elektroničkom razmjenom podataka obuhvate i podaci za korisnike prava u osiguranju. Osim toga, ravnatelji mirovinskih zavoda u regiji su ocijenili kako je neophodno odmah početi i intenzivan rad na uvezivanju fondova u matičnim državama sa sveučilištima, fakultetima i visokim školama s ciljem razmjene podataka iz evidencije redovitih studenata korisnika prava na obiteljsku mirovinu, kao i podatka o datumu diplomiranja. Najavljeno je da će fondovi ubuduće razmjenjivati i podatke o rezultatima postupka revizije ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu u slučajevima kada je riječ o srazmjernoj mirovini.

- S ciljem pravodobnog i kvalitetnog informiranja korisnika prava u drugim državama, u sljedećem razdoblju fondovi će u slučaju pomjeranja datuma isplate mirovina za korisnike prava u inozemstvu obavještavati fondove u okruženju, a isto obavještenje će biti postavljeno i na internet-stranicama fonda, rečeno je iz Zavoda za mirovinsko RS.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?