Orašje

Razmjena podataka među državama stabilizira regiju

05.12.2016.
u 07:00

U Vladi PŽ održan je radni sastanak sudionika, partnera projekta iz BiH, RH i Srbije pod imenom DR SHARE. Radna skupina za prikupljanje i usporedbu podataka u kojima se stavlja naglasak na smanjenje katastrofa, standardiziranje analiza opasnosti i procjene rizika sastala se po drugi put u BiH u Orašju i peti put radi prikupljanja i usporedbi DRR podataka. Projekt DR. SHARE, koji stavlja naglasak na smanjenje katastrofa, standardiziranje analiza opasnosti i procjene rizika, započeo je s provedbom početkom 2016 i traje 18 mjeseci. Projekt se provodi na području RH, BiH i Srbije, a nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija. Partneri su Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, Državna uprava za zaštitu i spašavanje iz RH, Pokrajinsko tajništvo za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu, Fond Europski poslovi AP Vojvodina iz Srbije, te Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PP iz BiH. Franc Kljajić, direktor Ureda za gospodarski razvoj PŽ, je istaknuo da je cilj projekta stvoriti bazu svih kritičnih resursa koji bi pomogli u slučaju poplava i drugih nepogoda. – Cilj je angažirati brzo, učinkovito i jeftino mobiliziranje da znamo točno čim raspolažemo i kako sve možemo mobilizirati na uskom području po općinama i na području naše županije, te u Hrvatskoj i Srbiji. Projekt DR. SHARE je vrijedan oko 280.000 eura, a sredstva osigurana od Europske unije su iznosu od 210.000 eura. Ostatak je doprinos partnera koji se ne prikazuje u novcu, jer je to vrijednost našeg rada. Svi mi u sklopu svojih radnih mjesta radimo na projektu, dodatno odvajamo svoje vrijeme i to prikazujemo kao doprinos za ovaj projekt, kazao je Kljajić. Krunoslav Srpak zadužen za komunikaciju prema projektu Share naglasio je da se ovaj projekt temelji na suradnji koja će se vidjeti kroz realizaciju aplikacije.

- Vaš predstavnik u ovom projektu je Ilija Jezidžić koji nam zajedno s Francom Kljajićem, Zrinkom Bilušić i Marijanom Martinović pomaže da se podaci prikupe i evidentiraju u bazu podataka. Ovaj put se sastajemo radi prikupljanja podataka o kritičnim resursima, a ti kritični resursi su zapravo temelj aplikacije koju izgrađujemo kao osnovnu aktivnost ovog projekta, dakle aplikacija o evidentiranju kritičnih resursa za slučaj da se ponove nekakve nove elementarne nepogode i kritične situacije u kojima ćemo brže moći reagirati povezani zajedno kroz tu aplikaciju. Podaci će poslužiti da se u vrlo kratkom roku animiraju sve bitne aktivnosti i povežu radi spašavanja ljudi i ostalih materijalno-tehničkih sredstava koje je bitno u tom trenutku evakuirati, rekao je Krunoslav Serpak. - Projekt je izuzetno značajan za međuregionalnu suradnju i prekograničnu suradnju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?