Još visoke tenzije

Razmišlja se o odgodi izbora u Stocu na više mjeseci

05.10.2016.
u 07:00

Policija Hercegovačko-neretvanske županije dostavila je Koordinaciji policijskih tijela izvješće u 18 točaka o incidentima koji su se događali u Stocu, a koji su doveli do težeg nasilja u kojemu je teže ozlijeđen član biračkog odbora Mario Raguž, a predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva (OIP) Ivan Perić zadobio lakše ozljede, piše Večernji list BiH. S obzirom na vrlo ružan epilog događanja u Stocu unutar stranaka, ali i Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), sve više prevladava razmišljanje da se izbori odgode na dulje vrijeme kako bi se “ohladile glave”.

Najteže incidente u Stocu, po policijskom izvješću, napravio je kandidat SDA za načelnika Salmir Kaplan koji je bio u pratnji Ahmeda Ljubovića kada je udarao Perića, odnosno u drugome izgredu u pratnji Demira Mahmutćehajića kada je teže ozlijeđen Raguž. Kako se navodi u policijskom izvješću, tomu su događaju prethodili manji nesporazumi oko procesa glasovanja i dva kratkotrajna zatvaranja biračkih mjesta. Na jednome je mjestu prijavljeno tek kako je jedna osoba htjela glasovati za drugog građanina te da je jednome biraču bila istekla osobna iskaznica zbog čega je pobacao materijal. No, oko 14 sati je došlo do okupljanja građana koji su spriječili glasovanje na jednome mjestu te je Kaplan s Ljubovićem napao Perića. Zatim je napao i Raguža. Uslijedila je prava koordinirana akcija miniranja izbora.

U naselju Kruševo nekoliko je članova biračkog odbora odnijelo glasačke kutije i materijal. U Pušištu je jedan od članova biračkog odbora Salko Baljić iznio birački materijal, stavio ga u svoje vozilo i udaljio se u pravcu Stoca. Zatim je više nepoznatih osoba s biračkog mjesta Rivine otuđilo izborni materijal. Nakon toga, to je u Osnovnoj školi učinio Elvir Nović, a iz Vatrogasnog su materijal odnijeli Nedžad Čerkez i Ajdin Jakupović. Uslijedio je sličan scenarij na biračkom mjestu Dječji vrtić, u Prenju, u Crnićima, Radimlji ...

Po riječima člana SIP-a Vlade Rogića, ova institucija treba odlučiti hoće li se ponavljati izbori na svim biračkim mjestima jer su na tri te mobilnom okončani regularno. Zatim će odlučiti o sankcijama, eventualnim zabranama kandidiranja, ovjere stranaka i kandidata, ali i članova biračkih tijela, te o tome kada će izbori biti održani. U SIP-u očekuju kompletnu dokumentaciju o procesu i nasilju, a izjave će dati i članovi Općinskog povjerenstva iz ovoga grada. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?