Niske plaće u BiH dovele su do velikog odljeva radne snage iz zemlje te sve težeg pronalaska odgovarajućeg kadra

Razlika u prosječnim plaćama u županijama i do 528 KM, najplaćeniji zaposleni u SŽ-u

13.04.2024.
u 15:38

Niske plaće u BiH dovele su do velikog odljeva radne snage iz zemlje te sve težeg pronalaska odgovarajućeg kadra. Poslodavci su napokon počeli shvaćati kako moraju podizati plaće ako žele zadržati radnike, u suprotnom, slijedi ključ u bravu mnogim tvrtkama i tvornicama, piše Večernji list BiH. No, da je i unatoč povećanju plaća standard bh. građana sve niži, već odavno nije tajna, posebno jer veliki broj radnika radi za minimalac koji, prema posljednjoj odluci Vlade Federacije BiH, iznosi 619 KM. S druge strane, ni oni s prosječnom plaćom (1338 KM - podatak iz siječnja 2024. godine) nisu u zavidnoj poziciji, posebno ako vidimo da je iznos potrošačke košarice oko 2900 KM.

Plaće po županijama

Ako analiziramo prošlu godinu, vidimo kako su zaposleni prosječno za svoj rad na području Federacije BiH mjesečno primali 1261 KM, a najplaćeniji su, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, bili zaposleni u Sarajevskoj županiji. U toj županiji prosječna plaća iznosila je 1558 KM, dok su najmanje zarađivali oni koji žive i rade u Srednjobosanskoj županiji - 1030 KM. Odnosno 528 KM više zarađivali su zaposleni u Sarajevskoj županiji nego u Srednjobosanskoj.

Sarajevsku po visini plaće slijedi Hercegovačko-neretvanska, gdje je prosječna plaća tijekom prošle godine iznosila 1327 KM, odnosno 231 KM manje nego u SŽ-u. Provjerili smo kolike su prosječne plaće bile u ostalim županijama. Kako pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plaća u Unsko-sanskoj županiji iznosila je 1157 KM, Posavskoj 1153 KM, a u Tuzlanskoj županiji 1161 KM. Nešto niži iznos dobivali su zaposleni u Zeničko-dobojskoj županiji - 1076 KM. U Bosansko-podrinjskoj županiji prosječno se zarađivalo 1225 KM, Zapadnohercegovačkoj 1130 KM, dok je 1168 KM bila visina prosječne plaće u Hercegbosanskoj županiji. To su prosječne plaće za prošlu godinu na području Federacije, no postoje zanimanja u kojima se zarađuje znatno više od prosjeka. Portal Plata.ba napravio je popis pozicija na kojima se najviše te onih na kojima se najmanje zarađuje.

Kada je riječ o visokim mjesečnim prihodima, u samom vrhu liste je zanimanje country manager, a zaposlenima na toj poziciji za mjesec dana rada na račun "sjedne" gotovo 5000 maraka, preciznije - 4942 KM. Generalni direktori, prema podacima ovoga portala, mjesečno zarađuju 4108 KM, a IT direktori 4009 KM. Nešto nižu plaću od 4000 KM primaju leasing direktori, čija mjesečna zarada iznosi 3973 KM. Plaća IT arhitekata mjesečno iznosi 3865 KM, a lead developera 3738 KM. Plaća menadžera tvornice na mjesečnoj razini iznosi 3633 KM, direktora prodaje 3601 KM, ekonomskog/financijskog menadžera 3415 KM, dok direktori marketinga zarade 3321 KM. Između dvije i tri tisuće maraka mjesečno zarađuju i tehnički direktori, softverski inženjeri, IT projektni menadžeri, direktori sektora ljudskih resursa.

Najniže plaće

I dok jedni zarađuje drastično više od prosjeka, postoje zanimanja u kojima je zarada značajno ispod prosjeka. Na listi 20 pozicija koje imaju najnižu plaću ispod 1000 KM su i njegovatelji starijih osoba koji, prema podacima portala Plata.ba, mjesečno zarade 864 KM. Najnižu mjesečnu plaću, prema podacima, primaju zaposleni u tekstilnoj, kožnoj i odjevnoj industriji, odnosno obućari, krojači i šivači. Kako se navodi, prosječna neto plaća obućara je 645 KM, krojača 651 KM, a šivača 668 KM. Čistači su nešto bolje rangirani, ali i plaćeni - 715 KM. Pomoćni i niskokvalificirani radnici, poput portira i osoblja za pružanje informacija, mjesečno zarađuju 766 KM, a higijeničari 818 KM.

Visina mjesečne plaće rezača tkanine je 834 KM, domara u školi 845 KM, dok se za čuvanje djece i obavljanje kućnih poslova mjesečno zaradi 864 KM, dok je prosječna mjesečna plaća frizera 911 maraka. Manje od tisuću maraka mjesečno za svoj rad dobiju i anketari, spasioci, instruktori plivanja, radnici pogrebne službe, kao i njegovatelji životinja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?