Gorivo u FBIH treći put poskupljuje u posljednjih petnaestak dana, dok su cijene u RS-u u stagnaciji

Razlika u cijeni goriva u Federaciji u odnosu na RS viša oko 10 maraka po spremniku

gorivo
Foto: Arhiv Vecernji.ba
16.03.2015.
u 10:14

Nakon poskupljenja goriva, litra dizela u FBiH stoji 2,05 KM, a benzina dvije KM, dok je u RS-u cijena benzina 1,84 KM, a dizela 1,88 KM

Nakon najnovijeg, trećeg poskupljenja goriva u posljednjih petnaestak dana, litra dizela u Federaciji BiH trebala bi u prosjeku stajati 2,05 KM, a benzina oko dvije KM. Za razliku od Federacije, cijene goriva u Republici Srpskoj su u stagnaciji i za sada, tvrde u Grupaciji za promet naftom i naftnim prerađevinama u Gospodarskoj komori Republike Srpske, neće biti poskupljenja na benzinskim crpkama. U RS-a je trenutačno cijena benzina 1,84 KM, a dizela 1,88 KM, što je razlika od 0,16 odnosno 0,17 KM po litri. Ako uzmemo u obzir da prosječan automobilski spremnik ima zapreminu od 55 l, u Federaciji ćemo za dizel morati izdvojiti 112,75 KM, dok taj isti spremnik u RS-u možemo napuniti za 103,4 KM, što je razlika od gotovo 10 KM.

Prema tvrdnjama iz Grupacije za promet naftom i naftnim prerađevinama u Gospodarskoj komori RS-a, distributeri u ovom entitetu već dugo održavaju najnižu cijenu goriva u regiji, poslujući s najmanjom mogućom maržom od pet do 10 feninga po litri goriva. U Grupaciji ističu da se 90 posto goriva na području RS-a nabavlja iz Rafinerije nafte Brod. Dok u FBiH gorivo u posljednjih petnaestak dana treći put poskupljuje, Međunarodna agencija za energiju priopćila je da se očekuje dodatno pojeftinjenje nafte na svjetskom tržištu, budući da je razina zaliha ovog energenta u SAD-u i dalje visoka. Cijene barela nafte stablizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima na razini od 57 dolara.

Na američkom se tržištu barelom u srijedu trgovalo po 34 centa višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 48,63 dolara. U utorak je njegova cijena potonula 3,42%.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije