problemi pri kupovini

Različite cijene za plaćanje gotovinom i karticom: Smiju li trgovci to raditi?

123rf
21.06.2020.
u 11:19

Na rijetkim mjestima danas se roba ne može platiti bankovnom karticom, a još su rijeđi oni koji prilikom odlaska u kupovinu sa sobom nose samo gotovinu.

Međutim, pojedine trgovine ponekad imaju različite cijene proizvoda ili robe te tako, ukoliko plaćate gotovinom cijena je jedna, a ako posegnete za karticom, iznos postaje viši za određeni i ne baš zanemarljivi postotak.

Ista stvar je i s navodnim akcijama. Nerijetko u trgovinama, posebno bijele tehnike ili namještaja, mogu se vidjeti natpisi "akcija" određene robe s primamljivom cijenom, ali ukoliko izvadite karticu, trgovac će vas upozoriti kako je "akcijska cijena" samo za plaćanje gotovinom, piše Faktor. 

Prema riječima Elmira Ramića, glavnog tržišnog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), svatko tko se bavi trgovinom zadužen je na osnovu Zakona o unutarnjoj trgovini utvrditi pravila o uvjetima prodaje.

- Jedan od uvjeta prodaje je i način plaćanja. Može utvrditi da bude gotovinski, karticom i tako dalje. Isto tako i ne mora. On utvrđuje svoje uvjete prodaje na kojima će naplaćivati. U tom slučaju, kada u uvjetima prodaje piše plaćanje karticom, on je dužan primiti karticu i ne smije utvrđivati različite cijene. Ako to ne poštuje, snosit će posljedice – kazao je Ramić.

Dodao je kako trgovac ne može akciju na proizvod uvjetovati plaćanjem gotovinom.

- Akcija je za sve vrste plaćanja i nema uvjetovanja. On u svojim uvjetima prodaje kada je napisao da daje kartično plaćanje, nema uvjetovanja kupca - ili gotovinom ili karticom. Nema odbijanja. U svim tržnim centrima svi plaćaju karticom, nema da se odbije ili zaračuna veću cijenu zato što plaća karticom. Ako mu u uvjetima prodaje stoji gotovinsko plaćanje i kartično plaćanje, nema pravo uvjetovati nikoga na taj način niti smije. Uvjeti su isti za sve, pojasnio je Ramić. 

Naveo je primjer kako su se građani žalili da je uvjetima prodaje utvrđeno kako se plaća karticom, ali da trgovac ne želi primiti karticu ukoliko se, primjerice, ne radi o iznosu većem od 20 KM.

- Iako nema pravo, nije propisao niti može to propisati. Može se plaćati karticom ili ne plaćati nikako karticom. On ne smije uvjetovati kupca koji su to iznosi koje on plaća karticom, na to nema pravo – istaknuo je.

Ramić je pozvao sve građane, ukoliko se susretnu s ovakvim načinom postupanja u trgovinama prilikom plaćanja, da o tome obvezno obavijeste inspekciju na broj telefona 033/226-644, kako bi se nesavjesni trgovci mogli sankcionirati.

Kako je objasnio direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić, gotovinsko plaćanje je kada imamo fizički novac u rukama i dajemo ga nekome drugom, dok su bezgotovinsko elektronske forme, ali plaćanje debitnom karticom jednako je plaćanju gotovinom.

- Kod različitih cijena prilikom plaćanja gotovinom i debitnom karticom, trgovci ne krše nikakve naše propise u tom smislu. Za kršenje potrošačkih prava nadležna je inspekcija – zaključio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?