Zaključci iz Bruxellesa

Razina usklađenosti s kriterijima može biti postignuta do kraja godine

05.12.2023.
u 13:26

Sudionici drugog političkog foruma na visokoj razini između Europske unije i Bosne i Hercegovine očekuju da će naša zemlja nastaviti s provođenjem reformi, a predstavnici BiH čvrsto vjeruju da potrebna razina usklađenosti s kriterijima za članstvo može biti postignuta tijekom prosinca ove godine, doznaje Fena.

Dogovoreno je to nakon foruma kojega su organizirali i supredsjedali Europska komisija, koju predstavlja povjerenik za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koje predstavlja predsjedateljica Borjana Krišto.

Kako se navodi navodi u usuglašenom dokumentu u koji je Fena imala uvid, sudionici su svjesni političke prilike dane preporukom Europske komisije za otvaranje pregovora o pristupanju EU-u, kao i potrebe provedbe daljnjih reformi u Bosni i Hercegovini.

S ciljem pružanja potpore naporima koje BiH poduzima na svojem europskom putu, sudionici foruma analizirali su napredak Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na ključne prioritete i korake opisane u preporuci o dodjeli kandidacijskog statusa te pozvali na žurno okončanje još uvijek neprovedenih ustavnih reformi i reformi izbornog zakonodavstva.

Europska komisija izvijestit će Vijeće ministara BiH o napretku najkasnije u ožujku 2024. godine, dok će treći forum biti sazvan za šest mjeseci.

Inače, nakon prvog foruma održanog u svibnju u Sarajevu, sudionici su se ponovo sastali radi nastavka praćenja provedbe koraka opisanih u preporuci Europske komisije iz 2022. godine i radi izvješćivanja o daljnjem napretku na terenu.

Forumu su još nazočili i zamjenici predsjedateljice Vijeća ministara, članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedatelji klubova zastupnika, premijeri Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, premijeri deset županija Federacije Bosne i Hercegovine te gradonačelnik Distrikta Brčko.

Podsjetimo, Europska komisija je u listopadu 2023. godine dala preporuku za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU-u nakon postizanja potrebnog stupnja usklađenosti s kriterijima za članstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?