Zagađenje zraka

Razina sumporova dioksida 7 puta veća od dopuštene

24.12.2016.
u 08:00

Opće stanje kvalitete zraka u velikom broju bh. gradova iznimno je nepovoljno, tim više što u pojedinim gradovima ova epizoda zagađenja traje s vrlo kratkim prekidima već gotovo mjesec i pol dana. Ovakvo stanje iznimno je nepovoljno za zdravlje građana jer dugoročna izloženost povišenim koncentracijama lebdećih čestica može izazvati i ozbiljne zdravstvene posljedice. U Tuzli, Lukavcu, Zenici, Sarajevu, Goraždu, Živinicama i Jajcu izmjerene su srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 više od 50 ug/m3, što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvalitete zraka. Najviše koncentracije lebdećih čestica PM10 zabilježene su u Sarajevu gdje su se dnevni prosjeci na mjernim mjestima kretali od 300 do 415 ug/m3. U Zenici su koncentracije ovog polutanta iznosile oko 170 ug/m3. Na mjernim mjestima u Zenici, Tuzli, Lukavcu i Živinicama zabilježena su prekoračenja propisanih graničnih srednjih dnevnih vrijednosti koncentracija sumporova dioksida (>125Ug/m3). Najviše koncentracije sumporova dioksida zabilježene su u Zenici, gdje su se dnevni prosjeci na mjernim mjestima kretali od 500 do 680 ug/m3, a satne vrijednosti su prelazile 880 ug/m3. “Građanima savjetujemo da se što manje kreću.

Nadležni bi morali poduzeti konkretne akcije da zaštite školsku djecu jer imamo mnogo gore stanje nego prošle godine. Prošle zime, 23. prosinca, zbog visokog zagađenja, škole u Sarajevu bile su zatvorene”, rekao je za Radio Sarajevo Anes Podić iz Udruge građana Eko akcija.

Obične papirnate, kirurške maske, šalovi i slično ne mogu pružiti nikakvu zaštitu. Samo maske s oznakom N95 (USA standard), odnosno EN-149 i FFP2 ili FFP3 (europski standard), mogu pružiti učinkovitu zaštitu od lebdećih čestica.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?