Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Razgrabljene maske: Nova pošiljka još nije stigla u sarajevske ljekarne

07. prosinca 2018. u 15:05 0 komentara 88 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Unatoč jučer nešto boljoj situaciji kada je riječ o kvaliteti zraka u Sarajevu, u glavnom bh. gradu još ne jenjava potražnja za zaštitnim maskama s filterima, piše Večernji list BiH.

Nekoliko po zdravlje izuzetno opasnih dana ispraznilo je police ljekarni u gradu, a maski je jednostavno nestalo. Iako je dolazak nove pošiljke maski bio najavljen za srijedu, u jednoj od sarajevskih ljekarni jučer smo doznali kako ona još nije stigla, a ni ne zna se kad će stići. - Maske su naručene. Trebale su stići u srijedu, ali nisu, svi ih očekujemo, potražnja je ogromna. Nadamo se da će što ranije doći - kazala nam je djelatnica jedne od sarajevskih gradskih ljekarnih.

Isto nas čeka i za 5 godina

U razgovoru s Enisom Krečenićem iz Odsjeka za kvalitetu zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu doznali smo što građani Sarajeva, ali i drugih industrijskih sredina mogu očekivati. - Danas smo imali relativno čist zrak koji je u granicama normale. Da se razumijemo, zrak nikada nije čist, ali u odnosu na ranije dane trenutna situacija nije kritična. Kako nas često uspoređuju s Pekingom po nečistoći zraka, evo danas smo bilo bolji od Pekinga, rekao bih možda i od drugih europskih gradova - kazao nam je jučer Krečenić. Objašnjava i što se može očekivati u idućem razdoblju. - U idućih pet godina svake zime ćemo imati isti problem. Nikada ne možemo imati apsolutno čist zrak tako da i u budućnosti možemo očekivati visoke vrijednosti zagađivača. Kada god se pojavi neka jača inverzija, te vrijednosti počinju rasti. S druge strane, kada god se pojavi vjetar, imat ćemo čist zrak i sve to ovisi o vremenskim uvjetima, ali i nama samima. Sve preporuke koje se daju, kao što je smanjeno kretanje, prelazak na druge načina grijanja, zamjena voznog parka..., još uvijek vrijede. Sve dok se sustavno ne počnu rješavati problemi jedan po jedan, neće nam biti biti. Hoće li do kraja zimskog razdoblja doći do ponovnog zagađenja, teško je prognozirati. Možda i neće, moža se zagađenja pojave tek iduće godine ili za dvije godine. Sve je moguće - zaključio je Krečenić. Da je kvaliteta zraka posljednjih dana stalna i aktualna tema pokazuje i činjenica kako se upravo o tom problemu raspravljalo na sjednici Skupštine Sarajevske županije. Postavljeno je pitanje jesu li mjerenja Veleposlanstva SAD-a relevantna i može li se na osnovi njih Sarajevo proglasiti najzagađenijim gradom na svijetu. Kako prenose sarajevski mediji, prisutnima se obratio i stručnjak za kontrolu i kvalitetu zraka i član Komisije za rješavanje problematike prekomjernog zagađenja zraka Plamenko Tais. Kazao je kako mjerenja Veleposlanstva SAD-a nisu dobra. – Mjerna postaja Veleposlanstva nalazi se u neposrednoj blizini ćevabdžinice “Zmaj” koja često emitira u zrak razne čestice - kazao je Tais.

Klimatske promjene

Martin Tais, stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene kazao je kako udišemo dosta zagađen zrak u većim gradovima BiH. - To se, u prvome redu, odnosi na Sarajevo, Zenicu, Tuzlu, Kakanj, ali u u Banju Luku iako ovdje nema odgovarajućih mjerenja. Svi oni imaju određene klimatske probleme, pojave temperaturnih inverzija u hladnijem dijelu godine. Posebno se ističe Sarajevo jer je planinski grad - kazao je Tais.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.