Rješavanje prijepora

Razgovori s Michelom važan poticaj za izbornu reformu

18.05.2022.
u 15:44

Predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović izrazio je jučer očekivanje kako će razgovori o izbornoj reformi koji će se voditi potkraj tjedna s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom biti dovoljno snažan poticaj te je nagovijestio kako bi se tom prigodom mogao dogovoriti dokument koji bi definirao rješavanje ovoga prijepora, piše Večernji list BiH.

Na Plenkovićev poticaj

- Predsjednik Europskoga vijeća dolazi u dogovoru s predsjednikom Vlade RH gospodinom Plenkovićem kako bismo još jednom pokušali osvijetliti to pitanje oko izbornog zakonodavstva, legitimnog predstavljanja triju konstitutivnih naroda. Što će sve biti sadržaj razgovora, ne želim nagađati, ali prema strukturi sastanaka, jasno je kako je tema aktualna politička situacija u BiH, naravno, izborni proces, kako osigurati da imamo što manje političkih problema u tome izbornome procesu. Ima nagovještaja da će se oko toga dogovoriti i neki dokument. I taj čin za nas je dovoljno poticajan - rekao je Čović u Vitezu, gdje se jučer susreo sa stranačkim dužnosnicima. Objasnio je kako je tijekom razgovora o izbornoj reformi pokazano razumijevanje o neprihvatljivosti nastavka nametanja političkih predstavnika Hrvatima, no da su se istodobno slale poruke kako će biti bošnjački izdajnici politički predstavnici koji udovolje Hrvatima da mogu presudno utjecati na izbor izaslanika u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

- Nema dvojbi, oni su u ovom pregovaračkom procesu vrlo jasno pokazivali da nije u redu da se Hrvatima biraju predstavnici u domove naroda i Predsjedništvo BiH. U konačnici, kada je to trebalo staviti na papir, stvarao se problem. Ako su do sada primarno iz SDA, ali i drugi predstavnici bošnjačke političke scene očuvali sadašnji Izborni zakon, mislim da su napravili najveću štetu Bosni i Hercegovini te da će oni takav odnos zadržati i do završetka izbornog procesa. Tu nema nekih posebnih dvojbi - dodao je Čović. On je naveo kako će se upravo takav politički koncept bošnjačke strane predstaviti visokom dužnosniku Europskog vijeća. Upitan oko različitih istupa hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je pozvao hrvatske političare iz BiH da se izjasne ima li njegovo zauzimanje smisla, te hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji pak kritizira Milanovićevo postupanje, Čović je rekao kako bi Hrvatima u BiH najviše koristila usuglašena vanjska politika službenog Zagreba.

- Drago mi je što je on (Milanović) pokazao poseban interes za poziciju hrvatskog naroda i time snažno mobilizirao i građane u Republici Hrvatskoj, a jednako tako i Hrvate u BiH. Ono što očekujem od toga svega je da sve inicijative koje idu, pa i ove diplomatske oko Finske i Švedske, budu usuglašene unutar vanjske politike Republike Hrvatske jer tada imaju izgleda uspjeti. Siguran sam da je danas najvažnije očuvati zajedništvo unutar hrvatskog naroda u BiH, a bilo bi još vrjednije kada bi se taj element zajedništva i odnosa prema BiH i Hrvatima u BiH vidio kroz sve institucije Republike Hrvatske. Snažno pozivam na takvo što - rekao je Čović.

Čelnik HNS-a BiH izrazio je očekivanje da će uz potporu predsjednika i premijera Hrvati u BiH ostvariti svoje interese.

- Time ćemo zajedno i s predsjednikom RH i predsjednikom Vlade RH osigurati potpunu jednakopravnost te u konačnici doći do legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda u BiH - istaknuo je. Dodao je kako ni jedna tema ne smije podijeliti Hrvate iz BiH.

Etiketiranje s Rusima

- Ne smije nas ni jedna tema podijeliti. Ova tema nije za podjelu unutar glasačkog tijela BiH, političke scene. Mi smo se potrudili da HNS zajednički izađe na izbore oko člana Predsjedništva kada već nemamo izmjene Izbornog zakona, da zajedno nastupimo u Republici Srpskoj - naveo je čelnik HNS-a BiH i HDZ-a. Čović je odbacio i etiketiranje Glasa Amerike koji je za njega naveo kako je ruski igrač koji radi na destabilizaciji BiH. - S gnušanjem odbacujem bilo kakve insinuacije koje ste mogli čuti tu i općenito proruske ili slične politike. HDZ, ali i HNS BiH u cjelini do kraja podržavaju sva stajališta Europske unije i europskih dužnosnika. Do kraja smo ih usuglasili s predstavnicima europske diplomacije, s predsjednikom Vlade RH koji predvodi taj dio. Tim špekulacijama nećemo ostaviti prostora - rekao je Čović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije