Povratak

Razgovori o projektu PRO-budućnost

06.04.2016.
u 07:00

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS Davor Čordaš i pomoćnica ministra Vanja Kuprešak razgovarali su s predstavnicama CRS-a Sanelom Imamović, direktoricom programa CRS-a u BiH, i Majdom Behrem-Stojanov, direktoricom projekta PRO-budućnost, o procesu readmisije u Bosni i Hercegovini te projektu PRO-budućnost. Čordaš je govorio o aktivnostima koje je Ministarstvo do sada poduzelo u cilju ispunjenja uvjeta iz sporazuma o readmisiji. On je dodao kako je na prostoru RS-a za realizaciju pilot-faze uspostave funkcionalnog i održivog sustava prihvata i integracije readmisiranih osoba odabrano pet lokalnih zajednica, i to Foča, Kotor Varoš, Kostajnica, Novi Grad i Bileća. U općinama Foča, Kotor Varoš i Kostajnica za prihvat readmisiranih osoba izgrađeno je 12 stambenih jedinica, i to šest u Foči, četiri u Kotor Varoši i dvije u Kostajnici, a u Novom Gradu i Bileći nisu građene namjenske stambene jedinice, ali su općine uključene u proces readmisije. U tijeku je uključivanje dodatnih pet lokalnih zajednica (Doboj, Zvornik, Modriča, Bijeljina i Vlasenica) jer podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pokazuju kako je najveći broj osoba koje su do sada vraćene na osnovi sporazuma o readmisiji iz ovih gradova i općina.

Povratak

Najveći broj povratnika po osnovi sporazuma o readmisiji, na području RS, vraćen je na područje Bijeljine. Čordaš je dodao kako je uloga Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a koordinacija aktivnosti po pitanju smještaja ovih osoba na prostoru RS, odnosno koordinacija između drugih ministarstava, a to su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, kao i s lokalnim zajednicama i centrima za socijalni rad. Sanela Imamović izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Ministarstva i CRS-a te se osvrnula na projekte koji su realizirani proteklih godina u Foči, Prijedoru, Srebrenici, Brodu i Derventi, a koje je financijski podržalo Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe.

Projekti

Tijekom sastanka razgovarano je i o projektu “Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost, odnosno PRO-budućnost” koji provodi CRS u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem BiH, a realizira se uz financijsku potporu USAID-a. PRO-budućnost podržava projekte koji imaju za cilj izgradnju povjerenja među različitim etničkim skupinama u BiH, razumijevanje postojanja različitih političkih i povijesnih narativa, isticanje i potporu sudjelovanja utjecajnih osoba u inicijativama koje pokreću procese pomirenja, jačanje suradnje između parova PRO-budućnost zajednica. Predstavnice CRS-a ovom prilikom bile su zainteresirane za potporu Ministarstva realizaciji projekta PRO-budućnost. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?