PSBiH

Razgovor s članovima vojno-diplomatskog kora u BiH

razgovor
26.04.2016.
u 16:58

Članovi Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH razgovarali su danas u Sarajevu s predstavnicima vojno - diplomatskog kora u našoj zemlji o ključnim pitanjima iz sektora obrane i sigurnosti BiH, kao i o provođenju parlamentarnog nadzora nad tim sektorom.

U ime Parlamentarne skupštine BiH sastanku su prisustvovali predsjedatelj Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, članovi te Komisije Bariša Čolak, Ognjen Tadić, Hanka Vajzović i Mario Karamatić, kao i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, dok je delegaciju u kojoj je bilo 15 vojnih atašea u BiH predvodio doajen pukovnik Michael Pesendirfer.

Pukovnik Pesendirfer se zahvalio na mogućnosti da predstavnici vojno-diplomatskog kora s članovima PSBiH razgovaraju o pitanjima i problemima s kojima se institucije iz sektora obrane i sigurnosti susreću u svom radu, te o njihovim daljim perspektivama.

On je ocijenio kako je demokratska kontrola obrambeno - sigurnosnog sektora vrlo odgovoran posao, jer je, kako je naveo, stanje sigurnosti u svakoj državi osnovna pretpostavka njenog socijalno - ekonomskog napretka.

Predsjedatelj Zajedničke komisije Sifet Podžić, u obraćanju vojnim diplomatama, posebno je govorio o problemima s kojima se susreću institucije odbrambenog sistema u našoj zemlji, a tiču se rješavanja pitanja viškova nestabilne municije i naoružanja u Oružanim snagama BiH (OSBiH), transparentnosti u trošenju proračunskih sredstava, stanju personala u Ministarstvu obrane i OSBiH, pomoći OSBiH civilnim strukturama tijekom trajanja kriznih situacija, kao i rješavanja pitanja perspektivne i neperspektivne vojne imovine.

Podžić je naglasio da jedan od ključnih problema institucija obrambenog sektora predstavlja i zastoj u donošenju strateškog dokumenta „Pregled odbrane“.

Govoreći o suradnji s predstavnicima međunarodnih institucija i organizacija, Podžić je istaknuo izuzetno dobru suradnju koju je Zajednička komisija za obranu i sigurnost BiH u prethodnim godinama imala s vojno-diplomatskim korom u BiH, kao i s predstavnicima međunarodnih organizacija koje se primarno bave pitanjima obrane i sigurnosti u našoj zemlji.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović upoznao je predstavnike vojno-diplomatskog kora u BiH sa stanjem poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda vojnih osoba i kadeta u OSBiH.

Šiljegović je apostrofirao oblasti u kojima su uniformirana osobe u OSBiH instituciji parlamentarnog vojnog povjerenika najčešće podnosila žalbe na kršenje ljudskih prava, a tiču se procesa unapređenja u OSBiH, uvjetima života i rada u jedinicama i komandama OSBiH, te nedostatka materijalnih i materijalno - tehničkih sredstava.

Sugovornici su se složili da ključne prioritete u budućem radu obrambeno - sigurnosnih institucija naše zemlje predstavljaju ubrzanje aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, brže donošenje dokumenta „Pregled obrane“, veća kontrola procesa javnih nabavki u Ministarstvu obrane i OSBiH, kao i dodatno školovanje i stručno usavršavanje pripadnika OSBiH, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije