Izvrsna stvar

Razgovor i savjetovanje s liječnikom u BiH mogući i online, iz topline doma

17.09.2021.
u 20:00

Na pitanje što je novo, muškarac srednjih godina prijatelju je odgovorio kako je bio u bolnici na redovitoj dvogodišnjoj kolonoskopiji i kako se prije toga morao testirati na COVID na koji je, eto, negativan. - Bio si u bolnici?! Jesi li poludio?! Tko normalan sada ide u bolnicu ako ne mora, tamo ćeš se najprije zaraziti - zgranuto je komentirao prijatelj, dodajući kako i njega “nešto probada”, ali mu ne pada na pamet ići liječniku dok traje pandemija.

Lako do savjeta

Testiranja i strah od zaraze razlog su što građani, iako osjećaju zdravstvene tegobe, izbjegavaju odlaske liječniku, što u konačnici može biti kobno. Projekt “Doktor kad mi treba” prva je regionalna telemedicinska platforma koja povezuje pacijente sa zdravstvenim profesionalcima, iz udobnosti doma, ureda, dijaspore ili pak hotelske sobe, bilo turističkog ili poslovnog putovanja. Često nam se događa da nam je potreban samo savjet liječnika, konzultacija oko zdravlja djece ili beba, kada smo prehlađeni ili imamo gripu ili pak COVID-19. Takvi problemi ne zahtijevaju nužno odlazak liječniku i online razgovor iz topline doma s doktorom po izboru bio bi sve što vam je potrebno u danom trenutku. Platforma rješava administrativne zdravstvene prepreke. Umjesto razgovora sa srednjim medicinskim kadrom, ostvarujete izravan razgovor s liječnikom specijalistom. - “Doktor kad mi treba” je startup projekt koji smo pokrenuli prije godinu dana. Na ovoj platformi trenutačno ordinira više od 170 zdravstvenih profesionalaca različitih specijalnosti. Ovakav način komunikacije pokazao se idealnim u doba pandemije, kao i za sve situacije kada se ne mora osobno dolaziti u ordinaciju (ponovni i kontrolni pregledi, informacije o terapiji, informacije o zdravlju djece…). Ovaj projekt smo do sada realizirali u Sarajevskoj županiji i imamo tendenciju daljnjeg širenja kako bismo što većem broju bh. stanovništva olakšali pristup zdravstvenom sustavu - izjavio je Kenan Kekić, direktor kompanije TmedIT.

Testiranje u ljekarni

Dodatno osnaživanje kapaciteta testiranja stanovništva brzim antigenskim testovima nužno je zbog bolje pristupačnosti, manjih gužvi na dosadašnjim mjestima uzimanja uzoraka te posljedično sporijeg širenja virusa. Upravo u cilju ubrzanja i olakšanja procesa kompanija eMEDIT napravila je i predstavila projekte “Digitalizacija zdravstvenog sustava u SŽ-a”, “vFarm” i “Doktor kad mi treba”. - Naš projekt “vFarm” uključuje ljekarniče resurse i samo testiranje. Umjesto odlaska u drive-in ili u laboratorij, od sada će se stanovništvo moći testirati i u lokalnoj ljekarni uz dobivanje QR koda bez čekanja, najave i uputnice. Za sve magistre farmacije osigurali smo i edukaciju koju će provoditi certificirani zdravstveni djelatnici - kazao je Samir Dedović, direktor kompanije MedIT.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?