Kiseljak bio domaćin Skupštini Saveza općina i gradova F BiH

Razgovaralo o životno važnim temama za jedinice lokalne samouprave

24.02.2022.
u 15:49

Druga sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOGFBIH) u novom sazivu  održana u Kiseljaku. Domaćin sastanka, načelnik općine Kiseljak i zamjenik predsjednika Predsjedništva Saveza općina i gradova, Mladen Mišurić-Ramljak kazao je kako ga raduje što je upravo Kiseljak domaćin druge sjednice ovog tijela na kojoj se raspravljalo o važnim temama za jedinice lokalne samouprave. 

"Sve su to životna, važna pitanja za unapređenje funkcioniranja, a samim time i života u lokalnim zajednicama“, pojasnio je Mišurić Ramljak koji je naglasio kako su interesi općina i gradova u F BiH slični te da većih prijepora nema. 

Suglasni su tako i o potrebi donošenja novog zakona o pripadnosti javnih prihoda s novim kriterijima raspodjele. Hamdo Ejubović, načelnik Općine Hadžići i predsjednik Predsjedništva kazao je kako jedan od kriterija raspodjele novca prema Zakonu o pripadnosti javnih prihoda mora biti i gospodarska razvijenost općine jer se sredstva i prikupljanju na najnižoj razini vlasti te se ista moraju i ravnomjernije vraćati. Da razvijenost gospodarstva, mora biti jedan od kriterija, potvrdila je i direktorica Saveza Vesna Travljanin dodavši kako  treba postojati i određeni fond  za manje razvijene prostore. 

"Ništa nije lako, ali važno je da imamo jedinstvene stavove i sve svoje zahtjeve smo potkrijepili detaljnim analizama" dodala je Travljanin. Da je SOGFBiH jedna od rijetkih institucija u kojoj se odluke donose jednoglasno, mišljenja je i gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić koji se  osvrnuo i na povećanje cijene električne energije, problemu o kojem se na sastanku u Kiseljaku također raspravljalo. 

"Naše je da na vrijeme upozorimo više razine vlasti jer su općine i gradovi kao i naša komunalna poduzeća ogromni potrošači na koje će ovo poskupljenje itekako utjecati."

Podsjećamo, Vlada FBiH je imenovala radnu grupu za izradu metodologije pripadnosti javnih prihoda u FBiH koja će biti ugrađena u novi zakon, a u kojoj i Savez ima svog predstavnika. Predsjedništvu SOGFBiH su  prezentirana izvješća sa sjednica skupštinskih povjerenstava Saveza na kojima su, između ostalog, razmatrani Nacrt zakona o izmjeni Zakona o matičnim knjigama u FBiH, Zakon o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i dr. Članovi Predsjedništva su upoznati i sa zaključcima sa sastanka Mreže za javne financije Saveza, održanog 16. veljače u Sarajevu, u čijem radu su sudjelovali  predstavnici iz više od 50 lokalnih zajednica iz Federacije BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije