Krizi u Agrokoru još se ne nazire kraj

Razdvajaju se Konzum i Mercator, bh. dobavljači još na čekanju

01.09.2017.
u 13:00

Sastanak Vjerovničkog vijeća Agrokora održan je jučer u Zagrebu i na njemu je donesena konačna odluka o razdvajanju Mercatora i Konzuma u BiH, potvrđeno je za Klix.ba. - Donesena je odluka o razdvajanju dva brenda, kao i odluka o dokapitalizaciji Konzuma po onim prijedlozima koje je donio povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak - kazao je šef pregovaračkog tima Skupštine dobavljača, koja djeluje u okviru Udruženja poslodavaca FBiH, Miljenko Crnjac. Dodao je da je sastanak tek završen te da su još uvijek nepoznate informacije o odluci vezanoj uz dugove Konzuma prema bh. dobavljačima. Za razliku od političara, afera oko koncerna Agrokora uspjela je ujediniti poslodavce s prostora FBiH i RS-a. O tome svjedoči i podatak da nakon Federacije BiH i dobavljači iz Republike Srpske ne žele ulaziti u nikakve poslovne odnose sve dok im se, kako su priopćili, “ne predoči jasan plan poslovanja Konzuma d.o.o. Sarajevo i Mercatora BH d.o.o. Sarajevo, kao i plan izmirenja njihovih potraživanja”.

Dobavljači iz Republike Srpske pozvani su da ne pristupaju pojedinačnom potpisivanju Aneksa Ugovora s društvom Konzum d.o.o. Sarajevo i traže žuran sastanak s rukovodstvom Konzuma d.o.o. Sarajevo i Mercator Slovenija na kojem bi predstavili plan restrukturiranja Konzuma d.o.o. Sarajevo i financijski plan izmirenja obveza prema dobavljačima u BiH. Dobavljači s prostora Federacije BiH i Republike Srpske su i imenovali pregovarački tim, čija je dužnost u budućnosti kontaktirati s institucijama vlasti i komunicirati s dužnicima radi lakše i učinkovitije naplate potraživanja. Na nedavno održanom zajedničkim sastanku, dobavljači Konzuma BiH izrazili su nepodijeljeno zanimanje za nastavak rada Konzuma BiH i spremni su doprinijeti da se što prije iziđe iz nastale krize, kako bi se osiguralo, kako su poručili, “stabilno i dugoročno poslovanje Konzuma BiH u interesu i Konzuma i njegovih dobavljača”.

Od institucija vlasti Bosne i Hercegovine i entiteta očekuje se da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti s ciljem zaštite dobavljača i bh. kompanija koje su u sastavu Agrokora.

Od tvrtke Mercator, koja preuzima veći dio poslovanja Konzuma u BiH traži se i da se preuzme odgovarajući dio duga koji ima Konzum BiH, adekvatno trenutačnim udjelima u prometu postojećeg Konzuma BiH, odnosno, adekvatno tekućem udjelu Mercatora u prodaji Konzuma BiH. Za nastavak poslovne suradnje s Konzumom BiH traže se jamstva Sarajevskog kiseljaka d.d. i Ledo d.o.o. Čitluk za pokrivanje dijela tekućih potraživanja u visini od 17 milijuna eura i budućih redovitih tekućih potraživanja. Spomenimo da su domaći trgovački lanci, uz slovenski Mercator, odlučni preuzeti dio trgovina “Konzuma” koje, zbog krize u Agrokoru, nova prinudna uprava planira prodati ili zatvoriti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?