Odžak

Razbiti predrasude o bolesti shizofrenije

27.05.2017.
u 09:00

U Centru mentalnog zdravlja Odžak aktivno i sustavno rade na edukaciji, ali kroz radionice i na praktičnoj pomoći svojim štićenicima. U povodu obilježavanja Svjetskog dana shizofrenije održana je radionica na temu “Živjeti sa shizofrenijom” za članove korisničkog Udruženja “Neuron”. Obavljen supervizijski posjet CMZ-u Odžak za praćenje primjene koordinirane brige koju organizira projekt mentalnog zdravlja u BiH, potvrđuje da se u tom Centru radi na korist štićenika, ali i cijele zajednice.

- Liječenje oboljelih od shizofrenije otežano je zbog negativnog stava koji postoji u društvu. Zbog predrasuda da se shizofrenija ne može liječiti ili da su oboljele osobe opasne, dolazi do stigmatizacije i diskriminacije. Uslijed neznanja i straha, društvo zazire od osoba oboljelih od shizofrenije, pa se one često izoliraju i osamljuju, naglašeno je tijekom predavanja.

- Negativno obilježavanje osobe smanjuje uspješnost liječenja, mogućnost rehabilitacije i normalnog funkcioniranja u društvu. Stoga je jedan od najvažnijih zadataka profesionalaca CMZ Odžak edukacija bolesnika, njihovih obitelji te informiranje, prosvjećivanje i senzibiliziranje javnosti o toj duševnoj bolesti kako bi rehabilitacija i resocijalizacija oboljelih osoba bila što kvalitetnija, ističe glavna medicinska sestra Doma zdravlja Odžak Ana Majić. Projekt mentalnog zdravlja u BiH kroz koordiniranu brigu je usluga koju CMZ Odžak pruža već tri godine, a usmjerena je na sve njegove potrebe (stanovanje, hranu, aktivnosti, slobodno vrijeme), a ne samo liječenje medikamentima. - Najveći broj uključenih u koordiniranu brigu oboljeli su od shizofrenije. Kroz koordiniranu brigu prepoznate su mnogostruke potrebe oboljelih od shizofrenije i članova obitelji, posebno kada su u pitanju prava osoba oboljelih od mentalne bolesti.

Koordinacija u zajednici od velikog je značaja jer oboljeli često zbog samostigme, ali i stigme, nisu u mogućnosti traži i dobiti pomoć. Upravo tada mi pristupamo u pomoć, a na usluzi je i Zavod za besplatnu pravnu pomoć PŽ kako bi ostvarili svoja prava, kažu u CMZ-u Odžak

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?