U Zagrebu svečana akademija 'Posavina Vukovaru'

Ratna sjećanja na heroje Vukovara i Posavine s nama će vječno živjeti

storyeditor/2023-11-12/zagreb01_nak_bih_121123.jpg
13.11.2023.
u 17:48

Domoljubi i branitelji iz Posavine i Vukovara s mnogo emocija vratili su sjećanja i ratne slike iz vremena kada su Vukovar i Bosanska Posavina gorjeli pod silinom naleta srpskoga agresora. Sjećanja su bila bolna, ali su s ponosom izrečena na svečanoj akademiji "Posavina Vukovaru" koju je u Zagrebu organizirala Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu s predsjednikom Ilijom Gubercem, piše Večernji list BiH.

Ustrajati na zajedništvu

Oni koji su aktivno sudjelovali u obrani progovorili su kroz ratne slike i sjećanja, prije svega na heroje koji su živote dali za obranu. - Ratna sjećanja na naše prijatelje koji više nisu s nama, na heroje Vukovara i Posavine, vječno će živjeti s nama - poručili su iz Zagreba. - Uvijek je posebno ozračje na skupovima koje organizira Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu jer okuplja Posavljake na pozitivnim vrijednostima. Uz herojski grad Vukovar veže nas pripadnost istom narodu, prošlost i sadašnjost, ali i budućnost jer jednih bez drugih nema. Dijeli nas granica, ali jedan smo narod, dijelimo iste vrijednosti i to će nas držati dok smo živi. A ono što je važno, moramo to prenijeti na one koji dolaze. Na zajedništvu koje smo iznijeli moramo ustrajati. Sada dolazi vrijeme kada u miru, pa i blagostanju, imamo priliku izgraditi ovu državu zbog onih kojih nema, ali i za one koji dolaze, i na dobrobit svih Hrvata bez obzira gdje živjeli, u BiH, Hrvatskoj ili bilo gdje u svijetu. Sada živimo u miru, ali nikada ne smijemo zaboraviti ni jednog poginulog branitelja s lijeve i desne obale Save - poručio je svojedobno branitelj Vukovara Zvonko Milas, danas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general Marinko Krešić usporedio je dva herojska područja - Bosansku Posavinu s Vukovarom. - Da bi mladi mogli znati što se događalo i cijeniti sadašnjost, moraju znati svoju prošlost. Budućnost može biti dobra ako svi gledamo pozitivno i svatko da svoj doprinos. Platforma radi dobre projekte i radi na jedinstvu hrvatskog naroda Posavine i Slavonije, ma gdje bili. Volio bih da se napravi jedna kolona sjećanja cijele Posavine kako se Bosanska Posavina nikada ne bi zaboravila, zbog poginulih i ranjenih, nestalih i umrlih naših prijatelja - istaknuo je, među ostalim, general Krešić. Domagoj Knežević pozdravio je nazočne uime ministra vanjskih i europskih poslova RH Gorana Grlića Radmana, kako su kazali, kuma Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu. Knežević je govorio kao povjesničar koji se bavi istraživanjem Domovinskoga rata. - Mi smo kao branitelji disali jednom dušom i nepotrebno je dijeljenje odličja samo nekim postrojbama - kazao je pukovnik Ivan Ćorluka. Ratnih dana prisjetio se i gvardijan samostana na Plehanu fra Anto Tomas. - Prisjetio sam se izbjeglica koji su padom Vukovara došli u Brčko. Prisjetio sam se obitelji koje sam blagoslivljao poslije pada Vukovara, koje nisu znale za svoje, ali to sve govori o povezanosti Bosanske i cijele slavonske Posavine, a napose Bosanske Posavine i Vukovara - kazao je gvardijan. Svake se godine na večeri "Posavina Vukovaru" bira najljepši poetski uradak o temi domoljubne poezije, Domovinskoga rata, Posavine i Vukovara. Od prisjelih 130 radova, najljepše su stihove napisali Niko Brnjić, Marko Kopić i Petar Knežević.

Branili svoje domove

Večer je vodio urednik HRT-a Anto Pranjkić. Emotivno su o ratnim događanjima govorili i Pejo Karača i brigadir Ivan Rašić. - Ovo je postala tradicionalna svečana akademija u spomen na stradanja Vukovara i Škabrnje, ali prigoda progovoriti i o stradanjima, žrtvama i herojstvima obrane Bosanske Posavine. Svake godine pozovemo branitelje i s lijeve i desne obale Save. Potrebno je to i zbog mladih, zbog povijesti, da se ne zaboravi tko je bio agresor, a tko se branio - kazao je, među ostalim, Guberac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?