Prijeti li svijetu glad?

Rat već trese i planetu: Skočila cijena pšenice, kukuruza i soje

psenica
24.02.2022.
u 19:09

Trgovci kažu da su neki kupci već preusmjerili brodove drugim dobavljačima zbog zabrinutosti da bi izbijanje rata dovelo do dugih kašnjenja utovara.

Agresija Rusije na Ukrajinu, vjerojatno će primorati kupce pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja da ove proizvode traže u nekoj drugoj državi u svijetu, jer su Rusija i Ukrajina svjetski proizvođači spomenutih proizvoda.

Poremećaj bi mogao potaknuti svjetske cijene hrane koje su već blizu višegodišnjih maksimuma, upozoravaju stručnjaci.

Na ove dvije zemlje, pokazuju trenutno dostupni podaci, otpada oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice, 19 posto svjetskih zaliha kukuruza i 80 posto svjetskog izvoza suncokretovog ulja. Trgovci su zabrinuti jer bi ova situacija mogla utjecati na kretanje usjeva i da bi moglo primorati uvoznike da zamjene zalihe iz regije.

Prekidi u opskrbi iz regije Crnog mora će utjecati na ukupnu globalnu dostupnost - rekao je Fin Zibel, ekonomist za Agrobiznis.

Podaci o transportu kompanije Refinitiv pokazali su da je oko 70 posto ruskog izvoza pšenice otišlo kupcima na Bliskom istoku i u Afriku 2021. godine.

Trgovci kažu da su neki kupci već preusmjerili brodove drugim dobavljačima zbog zabrinutosti da bi izbijanje rata dovelo do dugih kašnjenja utovara.

- Brodovi izbjegavaju ući u Crno more zbog ratnog rizika - rekao je trgovac u Singapuru, dodajući da već dolazi do poremećaja u opskrbi.

Analitičari su upozorili da bi nedostatak zaliha iz regije Crnog mora mogao podignuti potražnju za glavnim sastojkom kruha iz Sjedinjenih Država i Kanade. Svjetske cijene hrane lebde na najvišoj razini u posljednjem desetljeću, vođene snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima.

U utorak su futuresi na pšenicu u Chicagu porasli za više od 2 posto, a kukuruz je dostigao sedmomjesečni maksimum, a soja je također u porastu. Sva tri ključna sastojka za hranu i stočnu hranu su porasla za oko 40 posto u odnosu na najniže vrijednosti iz 2021. godine, što je povećano padom proizvodnje i snažnom potražnjom, prenosi Telergaf Biznis. 

Rusija je obustavila promet trgovačkih brodova u Azovskom moru, ali su njezine luke u Crnom moru i dalje otvorene za plovidbu, priopćili su ruski dužnosnici. Pet neimenovanih izvora iz industrije žitarica, potvrdilo je Reutersu da trgovački brodovi u Azovskom moru stoje.

Cijena pšenice na burzi u Chicagu porasla je za 5,6 posto, na najvišu razinu od sredine 2012. godine, dodaje se u informaciji bez navođenja konkretne cijene.

Rusija je prošle godine proizvela 76 milijuna tona pšenice, a Ministarstvo poljoprivrede SAD-a procjenjuje da će u sezoni lipanj - srpanj - izvesti 35 milijuna tona, što čini 17 posto ukupnog globalnog izvoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije