Rat između meteorologa u drugi plan "gurnuo" i snijeg u BiH i okruženju

20.01.2024.
u 13:08

Snijeg je pao u Hrvatskoj, kao i u dijelovima BiH. Neke prometnice potpuno su neprohodne za promet. Idućih dana bit će hladnije, a dijelom stabilnije. Tako ukratko glasi vremenska prognoza ovih dana, a ona itekako pada u drugi plan zbog "rata" meteorologa u Srbiji, a koji se prelijeva i na BiH.

Prijeđene granice

Naime, proteklih dana privedeni su Ivan Ristić, Đorđe Đurić i Marko Čubrilo, ljubitelji meteorologije i meteorolozi amateri, koji svakodnevno na društvenim mrežama i u medijima iznose svoje prognoze i koje prate deseci tisuća ljudi. Čubrila po prognozama znaju mnogi i u BiH, piše Večernji list BiH u svom tiskanom izdanju. Čovjek koji ih je prijavio, profesionalni meteorolog, tvrdi da su njihove prognoze o vremenu i vremenskim pojavama netočne, preuveličane kako bi privukle pozornost u novinama i tako ostvarile što veću zaradu, čime se, kako tvrdi, stvara i širi panika među građanima jer ne znaju koliko je to zaista točno i opasno. I u BiH ima meteorologa amatera. Jedan od najpoznatijih neovisnih meteorologa u BiH, kako ga volimo nazivati, zasigurno je profesor Zoran Zadro. Njegove prognoze prate deseci tisuća ljudi na društvenim mrežama, gdje iznosi i svoje stavove te donosi informacije o vremenu. Godine 2012. bio je jedan od prvih koji je najavio ekstreman snijeg. Na svom profilu na Facebooku Zadro je istaknuo kako danas ima jako puno regionalnih internetskih stranica s meteorološkim sadržajima koji nekome odgovaraju, a nekome ne odgovaraju. - Sam broj aktivnih članova koji prate takve sadržaje govori o tome jesu li ti sadržaji kvalitetni ili ne!? Jedno je svima zajedničko, a to je da nitko nije prisiljen pratiti sadržaje koje određeni internetski portal ili stranica objavljuju. Ako mu se ne svide, naravno da ih neće ni pratiti. Ako netko nije te struke, a amaterski se bavi strukom koju voli, piše i objavljuje sadržaje od struke koju voli, to ne znači da je loš u tome. Štoviše, jako je mnogo primjera da ljubitelji određenih znanosti, iako nisu profesionalci, mnogo bolje rade to što vole, uz dužno poštovanje prema profesionalcima - istaknuo je Zadro.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH, u dvobroju za 20. i 21. siječnja 2024.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije