Iskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji FBiH i dalje na niskom stupnju

Raste proizvodnja mesa, alkohola i mlijeka, dok je voća i slatkiša sve manje

29.07.2018.
u 20:00

Iskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji Federacije BiH i dalje je na niskom stupnju iako je u prošloj godini u odnosu na 2016. zabilježeno povećanje proizvodnje piva, vode, bezalkoholnih pića, keksa, vafla i mesa. S druge strane, proizvodnja prerađevina od voća i povrća i cigareta bilježi pad na godišnjoj razini, piše Večernji list BiH.

Pad i rast

Općenito gledano, iskorištenost kapaciteta u većini grana prehrambene industrije je ispod 50%, izuzimajući preradu voća i povrća, čija iskorištenost kapaciteta iznosi 72%, a kod mlinske industrije, proizvodnje keksa i vafla te proizvodnje bezalkoholnih pića nešto je viša od 50%. Najniža iskorištenost kapaciteta bilježi se kod proizvodnje cigareta (19,7%) i proizvodnje vina (12,72%). Ipak, kada se govori o iskorištenosti kapaciteta u prehrambenoj industriji, treba uzeti u obzir činjenicu da Federalni zavod za statistiku, temeljem kojeg je resorno federalno ministarstvo načinilo izvješće za Vladu, nema podatke o proizvodnji za sve subjekte iz oblasti prehrambene industrije te je pretpostavka kako je ostvarena proizvodnja veća nego što prikazuju navedeni podaci. Primjerice, prema neslužbenim podacima o proizvodnji vina koje posjeduje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, iskorištenost kapaciteta je veća od 50%.

Ukupna proizvodnja mesa i mesnih prerađevina u 2017. nešto je veća nego u 2016. godini. Proizvedeno je ukupno 65.175 tona ili oko 2000 tona više nego godinu ranije. Rast je ostvaren prvenstveno zahvaljujući povećanoj proizvodnji svježe ili zamrznute govedine i teletine.

No, proizvodnja prerađevina od voća i povrća u prošloj godini je manja za 15% u odnosu na 2016. godinu. Jedan od rijetkih pozitivnih primjera u ovoj oblasti je proizvodnja čipsa, koja se povećala za 70%. Drastičan pad zabilježen je u proizvodnji soka od naranče, kao i u skupini proizvoda koji obuhvaćaju povrće (isključujući krumpir), voće, koštičavo voće i druge jestive dijelove biljaka, pripremljene ili konzervirane u octu ili octenoj kiselini.

Duhanska industrija

Ukupna proizvodnja mlijeka i proizvoda na bazi mlijeka povećana je za 8% u odnosu na 2016. godinu, dok je proizvodnja brašna i proizvoda na bazi brašna smanjena za 5%. Opada i proizvodnja čokolade te ostalih konditorskih proizvoda, i to za 3% na godišnjoj razini. Za skupinu proizvoda gdje spadaju tjestenina, gotova jela, čaj, kava, dodaci jelima, juhe... ukupna proizvodnja smanjena je za 4%.

Povoljniji trendovi su u proizvodnji alkoholnih pića, vina i piva, gdje se bilježi rast od 4% u odnosu na 2016. godinu. Važno je napomenuti kako je proizvodnja alkoholnih pića dobivena destilacijom vina i komine grožđa povećana gotovo četiri puta u odnosu na godinu ranije. Također, proizvodnja bezalkoholnog piva je povećana za 62%.

Podaci o proizvodnji vina od oko 3,3 milijuna litara ne prikazuju stvarno stanje jer se odnose na samo nekoliko većih proizvođača vina što, prema podacima Federalnog ministarstva, čini oko jedne trećine ukupne proizvodnje vina. Osim toga, u statističkim podacima nema informacija o proizvodnji crnih vina, koja čine nešto manje, oko 40% ukupne proizvodnje vina.

Proizvodnja prirodne mineralne i prirodne izvorske vode, gazirane i negazirane, i bezalkoholnih pića povećana je za 18% u odnosu na 2016. godinu. S druge strane, proizvodnja cigareta u stalnom je opadanju. Tako je i 2017. godine manja za 22% u odnosu na 2016. godinu, dok je proizvodnja duhana za pušenje povećana za 29%. Oni koji prate stanje u duhanskoj industriji Bosni i Hercegovini nisu iznenađeni ovakvim trendovima, posebno ako se uzme u obzir povećanje trošarina i problemi tvornica cigareta u BiH. u na 2016. godinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije