Rad od kuće sve popularniji u BiH

Raste broj oglasa u kojima se traže radnici koji neće biti u uredima

rad od kuće
Foto: Igor Kralj/Pixsell
10.09.2023.
u 09:00

- Tijekom 2022. godine na portalu je objavljen ukupno 171 oglas s opcijom "remote rada" (potpuni rad od kuće) ili hibridnog načina rada (kombinacija rada od kuće i iz ureda)

Pandemija koronavirusa unijela je niz promjena, kako u društveni tako i u poslovni svijet. Izvanredna situacija do koje je dovela pojava spomenutog virusa prednost je dala tehnologiji i nekim novim načinima rada, piše Večernji list BiH.

Veliki broj tvrtki bio je prisiljen poslovanje premjestiti iz ureda, čime se popularizirao rad od kuće. Požarna mjera pokazala se za veliki broj poslodavaca kao dobro rješenje, zbog čega se i nakon prestanka pandemije sve češće primjenjuje u tvrtkama u kojima je to moguće.

Analize
Rezultati analize tržišta rada, koju je proveo portal mojposao.ba, pokazuju kako u posljednjih nekoliko godina poslodavci sve više pružaju mogućnost rada od kuće ili hibridnog načina rada. - Tijekom 2022. godine na portalu je objavljen ukupno 171 oglas s opcijom "remote rada" (potpuni rad od kuće) ili hibridnog načina rada (kombinacija rada od kuće i iz ureda). Najveći broj oglašenih poslova koji u oglasu imaju naveden ovaj način rada bio je za pozicije agenta u pozivnom centru i programera/softver developera te se isti trend nastavio i u 2023. godini - pokazali su rezultati provedene analize tržišta rada u Bosni i Hercegovini. Prednosti rada od kuće mogu se svesti na uštedu vremena na putovanju do posla i natrag, uštedu novca na automobilu ili kartama za prijevoz, manje uredske troškove, manje troškove za odjeću i obuću, manje besplodnih sastanaka, to da raspored radnog vremena ne mora biti strogo definiran, rad u miru i tišini, veću produktivnost, manje stresa, veće zadovoljstvo zaposlenih, veću odanost zaposlenih, veću konkurentnost poduzeća, manji broj dana na bolovanju, više vremena za provođenje s obitelji, više društvenog života, osjećaj slobode i dr. Uz prednosti, rad od kuće ima i nedostataka. Koliki god bili sigurnost i komfor doma, rad od kuće donio je sa sobom i neke loše osobine za koje se može posvjedočiti da su stvarne: spajaju se posao i kuća, dani su isti i javlja se monotonija, usamljenost, nedostatak pozornosti, nedostatak motivacije za rad.

Najunosniji poslovi
Analize pokazuju kako su tijekom prošle godine najunosniji poslovi od kuće bili korisnička potpora, operateri u pozivnom centru, prevoditelj, učitelj stranih jezika (online instrukcije), zatim pisanje, programiranje, uređivanje i vođenje naloga na društvenim mrežama. Jedno od traženijih zanimanja kada je u pitanju rad od kuće je i ono grafičkog dizajnera, kao i virtualnog asistenta. Iako djeluje kao odlična opcija, posebno roditeljima male djece, mišljenja o radu od kuće među stanovnicima Bosne i Hercegovine su podijeljena. Dok je jednima to odlična i jedina prihvatljiva opcija, drugi nikada više ne bi pristali na takve uvjete rada. - U početku mi je trebalo neko vrijeme da se naviknem zbog usporenog rada, ali smo sve stizali navrijeme. S vremenom sam izgubio komunikaciju s kolegama iz tvrtke. Ima nekih prednosti, kad je loše vrijeme, odvezem ili pokupim djecu iz škole, može se obaviti što je potrebno. Ipak mi je draže sada kad sam u uredu s ljudima, gdje možemo normalno razgovarati licem u lice - jedan je od komentara na forumu vezanom uz tu temu. - Radim online od kuće već dulje od dvije godine. Meni je odlično. Ne volim javni prijevoz, provodim više vremena s djetetom, imam fleksibilniji raspored i ne moram trpjeti znane i neznane ljude. Kad budem tražio novi posao, samo remote me zanima - stajalište je drugog zaposlenog. Kao najveći problem ovakvog načina rada forumaši ističu nedostatak interakcije s drugim ljudima. - Na početku mi je to bilo odlično, osobito zbog fleksibilnosti. Ali već nakon godinu dana imala sam osjećaj da takav način rada ozbiljno utječe na moje mentalno stanje. Najviše mi smeta što nemam kontakt s ljudima, a vrlo sam društvena osoba - zaključila je jedna od korisnica foruma.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije