Solarij, osim sunca, glavni krivac

Raste broj oboljelih od melanoma, obolijevaju sve mlađe osobe u BiH

18.05.2018.
u 21:35

Od 2011. do sredine 2017. u FBIH je registrirano više od 250 oboljelih od metastatskog melanoma. U skoro pola slučajeva zabilježen je smrtni ishod, a bolest najčešće napada osobe mlađe od 40 godina. Broj oboljelih je, kako upozoravaju stručnjaci onkolozi i dermatolozi, u porastu, piše Večernji list BiH.

UV zračenje

Melanom je najmaligniji oblik raka kože, a riječ je o tumoru koji se može razviti unutar već postojećeg madeža ili na normalnoj koži. I u RS-u je u porastu broj slučajeva melanoma, koji je jedan od najagresivnijih karcinoma koji brzo metastazira i zahvaća druge organe, a od čijih posljedica godišnje premine oko 45 ljudi. U RS-u uglavnom obolijevaju muškarci i žene između 40. i 60. godine, ali je očigledan porast oboljelih adolescenata te osoba između 25. i 35. godine. Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a upozoravaju da je melanom najrjeđi, ali i najopasniji oblik raka kože te da poseban rizik za njegovo nastajanje imaju osobe koje intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Postao je trend da pripadnice ljepšeg spola, prije odlaska na ljetovanje, “pocrnu” u solariju, iako se zna da njegovo korištenje povećava rizik od raka kože za čak 75% jer intenzitet UV zraka u solariju može biti i 15 puta veći u odnosu na jačinu sunca u podne tijekom ljetnih mjeseci.

Rizik obolijevanja

Kako bi smanjile broj oboljelih od raka kože, koji je iz godine u godinu sve veći, mnoge zemlje donijele su zakone kojima se mlađima od 18 godina zabranjuje odlazak u solarij. To isto uradile su i Hrvatska i Srbija dok BiH još uvijek nema takvog zakona. – Dermatolozi u BiH na razne načine svakodnevno pokušavaju podučiti stanovništvo kolika je štetnost solarija. Nažalost, ne možemo utjecati na to kada će zakon biti donesen. WHO je prošle godine otišla korak dalje, pa je, vodeći se znanstvenim saznanjima, pozvala stanovništvo, bez obzira na dob, da ne odlaze u solarij. Mislim da ovakav jedan poziv, koji je dostupan svima na stranici WHO-a, najbolje govori o štetnosti takvog načina tamnjenja – kazala je za Coolstyle mr. sci. dr. Midheta Bijedić, šefica Ureda za dermatokirurgiju na Klinici za kožne bolesti UKC u Tuzli. Bijedić je posebno istaknula problem “divljih” kozmetičkih salona u kojima se nude usluge solarija, a koji u BiH posljednjih godina niču “kao gljive poslije kiše”. – Sve češće se postavlja pitanje tehničke ispravnosti i održavanja uređaja. Prije svega, kakvi se uređaji koriste, od kojih proizvođača, jesu li ispravni te kontroliraju li se na vrijeme i mijenjaju li se lampice. Nažalost, u vremenu kada svi žele što više zaraditi, mnogi ne vode brigu o redovitom održavanju. Uz to, solariji su često leglo raznih infekcija. Istraživanja su pokazala da su najčešći mikroorganizmi koji su izolirani u solariju – stafilokok, pseudomonas aeruginosa, fekalne bakterije, virus herpesa i genitalnih bradavica, koje mogu uzrokovati HPV. Svi oni mogu izdržati vrućinu i preživjeti u solariju – naglasila je Bijedić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?