Epidemija velikog kašlja

Raste broj oboljelih od hripavca u BiH, nadležni pozivaju na cijepljenje

kasalj
shutterstock
04.12.2023.
u 08:46

Simptomi velikog kašlja u prvoj fazi bolesti mogu zavarati jer su slični simptomima drugih respiratornih infekcija.

Epidemija velikog kašlja u Hrvatskoj se širi, a broj oboljelih najveći je u posljednjih 40 godina u susjednoj zemlji. Kao jedan od razloga vraćanja bolesti, za koju desetljećima postoji cjepivo, je sve slabije cijepljenje djece, a za koju ova bolest može biti opasna.

U Hrvatskoj je do sada registrirano više od 1400 oboljelih od velikog kašlja, najviše djece u dobi od 10 do 14 godina, ali i 45 beba. Zbog velikog broja osoba koje dolaze na testiranje, u Zagrebu je otvoren i drive in punkt za PCR testiranje na veliki kašalj i COVID. Više od 300 slučajeva zaraze registrirano je u susjednoj Srbiji, nakon što se broj udvostručio u nekoliko dana. U Republici Srpskoj su za sada potvrđena četiri slučaja.

- Međutim, sigurni smo da imamo i više slučajeva zato što imamo informacije o sumnjama koje nam prijavljuju liječnici, a gdje nije provedena dijagnostika. Najčešće zato što je riječ o blagim kliničkim slikama, pa se vrate kući - kazala je za BHRT Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Simptomi velikog kašlja u prvoj fazi bolesti mogu zavarati jer su slični simptomima drugih respiratornih infekcija.

- Može proći i mjesec i pol kada dijete ima samo zakašljavanje običnim kašljem sličnim kao kod gripe, slinjenje nosa, malo lošije opće stanje, a i ne mora biti. I onda počinje to razdoblje zakašljavanja i zacjenjivanja koje je najkritičnije - navodi Slavica Škorić, pedijatrica u Domu zdravlja Bijeljina. Jedan od glavnih razloga za širenje gotovo zaboravljene bolesti za koju 60 godina postoji cjepivo upravo je pad obuhvata cjepivom.

- Obuhvat cjepivom kod mlade populacije opada. Tu mi nismo krivi, jednostavno anticijepni pokret jača odbojnost prema cjepivu i vraćanje zaraznih bolesti može biti u vezi s tim. Epidemiolozi pozivaju roditelje da provjere status cijepljenja djece te da je, ako su propustili neku od doza, što prije nadoknade kako bi djeca bila maksimalno zaštićena - kaže Antonija Verhaz, predstojnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije