Udruga oboljelih od dijabetesa

Raste broj djece i mladih oboljelih od dijabetesa

dijabetes
24.03.2016.
u 09:00

U Bihaću je održana utemeljiteljska sjednica Skupštine Udruge djece i mladih Unsko-sanske županije oboljelih od dijabetesa na kojoj je za predsjednicu Udruge izabrana Rubija Kulenović. Od šećerne je bolesti, koliko je do sada registrirano, u USŽ oboljelo pedeset i petero djece i mladih, a ova brojka, nažalost, nije konačna i u posljednje se vrijeme povećava.

Trinaestogodišnja Sara Karadžić iz Bihaća je među ovih 55 djece i mladih. Od prošloga studenog oboljela od dijabetesa te se, kao i njezini vršnjaci, ali i oni stariji, kroz život mora nositi s ovom podmuklom bolešću koja, ako se ne kontrolira, može prouzročiti opasne zdravstvene komplikacije.

- Već četiri-pet mjeseci imam ovu bolest. Navikla sam se na nju i sve je u redu, kaže Sara te dodaje kako očekuje da će steći nove prijatelje i upoznati nove ljude, ali i da će joj Udruga pomoći u nabavi lijekova i trakica za mjerenje šećera.

Na utemeljiteljskoj sjednici Skupštine za predsjednicu novoutemeljene udruge izabrana je Rubija Kulenović, a za predsjednicu Skupštine Udruge Zora Tomljenović. Sjednicu Skupštine uveličali su svojom nazočnošću i gosti, članovi Udruge oboljelih od dijabetesa iz Tešnja te federalne udruge dijabetičara koji su im prenijeli svoja iskustva u borbi protiv šećerne bolesti u sredinama iz kojih dolaze.

- Trenutačno na popisu imamo 55 djece i mladih oboljelih od dijabetesa u USŽ te napominjem kako taj popis nije konačan. Nažalost, veliki je broj novootkrivenih slučajeva djece oboljele od dijabetesa i on je u porastu, kazala je Rubija te dodala kako ne zna razlog za to. Pojavila se potreba za utemeljenjem udruge kako bi se u sklopu nje pomoglo toj populaciji, kazala je Kulenović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije