Drljača:

Rast troškova života će određivati najnižu mirovinu

Drljača
FENA
14.03.2016.
u 08:57

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, govoreći o novinama koje donosi novi Zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju objašnjava kako će se najniža penzija usklađivati prema procentu porasta troškova života na godišnjem nivou u FBiH u prethodnoj godini.

Sadašnji iznos najnižih mirovina je 326 KM.

- Na ovaj se način njena realna kupovna moć, to jeste količina roba i usluga koja se njome može kupiti, ne bi smanjivala. Zakon također predviđa mogućnost da Vlada FBiH posebnom odlukom utvrdi povećanje iznosa najniže mirovine u procentu većem od procenta porasta troškova života. Da li će Vlada donijeti jednu ovakvu odluku o povećanju mirovina, svakako će zavisiti od ekonomsko-socijalne situacije u FBiH - pojašnjava Drljača za "Faktor".

Podsjeća da trenutno imamo Nacrt zakona o MIO.

- Kao što vam je poznato, u Federaciji BiH u tijeku je reforma sistema mirovinskog i invalidskog osiguranja. S tim u vezi, ističemo kako je Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o MIO, te ga uputila u dalju proceduru. Naime, ovim zakonom uvodi se novi način obračuna penzija i to kroz bodovni sistem koji definira prava iz penzijskog i invalidskog
osiguranja kroz evidentiranje bodova - podsjeća Drljača.

Dodaje kako se visina starosne mirovine određuje tako što se osobni bodovi osiguranika pomnože s vrijednošću općeg boda na dan ostvarivanja prava.

- Ovo znači kako se kroz jače vezivanje mirovina za uplaćene doprinose, visinu plaće i dužinu staža osiguranja u FBiH uvodi jedan pravedniji sistem izračuna mirovina - izjavio je Drljača za "Faktor".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?