Direkcija za ekonomsko planiranje

Rast građevinskih radova zaustavlja i negativan trend investicija u BiH

14.03.2017.
u 09:00

Ekonomsku aktivnost u četvrtom tromjesečju prošle godine obilježilo je značajno intenziviranje vanjske trgovine roba praćeno blagim povećanjem deficita. Tako je vrijednost robnoga izvoza u četvrtom tromjesečju bila za 11,3 posto veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je uvoz na godišnjoj razini nominalno porastao za značajnih 7 posto, piše Večernji list BiH.

Rast domaće potražnje

Kako se navodi u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, to je znatno iznad stopa iz prva tri tromjesečja kada je robni izvoz rastao svega 2,6 posto, dok je robni uvoz nominalno stagnirao. S druge strane, prerađivačka industrija je u četvrtom tromjesečju bila približno na razini prethodne godine i nije pratila snažan rast robnoga izvoza. Ovo je pomalo iznenađujuće s obzirom na to da prerađivačka industrija proizvodi glavninu izvoznih dobara, a moglo bi se djelomično objasniti eventualnim snažnim izvozom zaliha proizvedenih u prethodnom razdoblju. Ipak, ovo je teško verificirati s obzirom na to da ne postoje službeni statistički podaci o tromjesečnom kretanju zaliha. Uz vanjsku trgovinu, određeno poboljšanje u četvrtom tromjesečju je također ostvareno kroz intenziviranje rasta domaće potražnje.

Porast potrošnje

Naime, rast uvoza kapitalnih dobara od 4,2% u četvrtom tromjesečju bio je znatno iznad stope na kraju godine od svega 2,6%. Ovo bi, uz blagi porast građevinskih radova iz trećeg tromjesečja, nakon šest negativnih tromjesečja, moglo upućivati na zaustavljanje negativnog trenda investicija. Uz to, značajan godišnji rast uvoza dobara široke potrošnje od gotovo 6 posto u četvrtom tromjesečju upućuje na moguće jačanje finalne potrošnje. Na povećanje potrošnje u 2016. godini dodatno upućuje jedanaestomjesečni rast prihoda PDV-a od 3,2 posto kojima se upravo oporezuje finalna potrošnja. Ipak, bez obzira na određena poboljšanja u četvrtom tromjesečju, može se konstatirati kako je ekonomski rast BiH u 2016. godini bio gotovo upola niži od stope od 3 posto iz prethodne godine. Teško je bilo nadoknaditi skroman rast zabilježen u prvom polugodištu s godišnjim stopama od 1,8 posto u prvom tromjesečju te 1,2 posto u drugom tromjesečju. Iako je u trećem tromjesečju napravljen određeni napredak s godišnjom stopom od 2,4 posto, to je još uvijek znatno niže u odnosu na prethodnu godinu. Značajan dio uzroka usporavanja u 2016. godini mogao bi biti u odsutnosti snažnog utjecaja zaliha iz prethodne godine čije je, teško objašnjivim razlozima, gomilanje bilo odgovorno za približno trećinu ukupnog ekonomskog rasta, navodi se u informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?