Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Rasprava o Nacrtu zakona o braniteljskim udrugama od posebnog značaja

18. svibnja 2017. u 15:48 0 komentara 171 prikaza
Foto: Fena
Pogledajte galeriju 1/3

Danas je u Mostaru, u organizaciji Federalnog ministarstva za pitanje branitelja i invalida Domovinskog rata, održana javna rasprava o Nacrtu federalnog zakona o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja, koji bi trebao definirati koje su to braniteljske udruge reprezentativne.

Spomenuti zakon, osim što uvodi kategoriju od posebnog značaja za Federaciju BiH, propisuje uvjete za stjecanje tog statusa, kao i način i postupak registracije i dokumentaciju koju treba priložiti.

Da bi udruga bila od posebnog društvenog značaja mora imati najmanje 51 posto članova kategorije na koju se odnosi.

Predsjednik HVIDRA-e Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Zoran Zovko kazao je kako je mnogo braniteljskih udruga koje se financiraju iz proračuna te da je došlo vrijeme da se to pitanje napokon uredi.

Predstavnik Koordinacije boračkih udruženja HNŽ-a Arif Fazlić smatra kako će se spomenutim zakonom urediti braniteljska oblast.

- Što se konkretno tiče Saveza ratnih vojnih invalida, mi smo registrirani i na razini općine, županije i Federacije, te smatramo da tako trebaju biti i ostala udruženja kako bi se znalo tko čini i koliko članova ima udružene. Da se točno zna koliko ljudi može predstavljati jednu reprezentativnu braniteljsku udrugu - kazao je Fazlić.

Dodao je kako su u ovom trenutku 24 udruge na proračunu Hercegovačko-neretvanske županije te da treba vidjeti "tko su ti ljudi, koga predstavljaju, na koji način uzimaju novce i na koji način pravdaju sredstva".

Iz Patriotske lige BiH Muhamed Taslidža kazao je kako spomenutim nacrtom zakona nisu zadovoljni jer se opstruiraju prava organizatora otpora, jedine neriješene braniteljske populacije.

- U Nacrtu stoje brojke, međutim, organizatori otpora ne mogu doći do tih brojeva na onakav način kako to zahtijevaju određene institucije jer je nas u samom startu bilo vrlo malo. Pokušat ćemo se izboriti za izmjene i dopune Nacrta zakona kako bi mogli djelovati u jednom pravnom sustavu - poručio je Taslidža.

Predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata davali izjave novinarima uz obrazloženje da oni nisu za to ovlašteni.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.