preventivno djelujte

Rak pluća u ranoj fazi je izlječiv - odazovite se na poziv svog liječnika!

03.08.2021.
u 15:41

Dugonajavljivani program ranog otkrivanja raka pluća kreće u svibnju u deset hrvatskih gradova s ciljem smanjivanja smrtnosti od te zloćudne bolesti. Ukoliko ste stariji od 50 godina i spadate u rizičnu skupinu, očekujte poziv na preventivni pregled.

CT uređaji niske doze zračenja raspoređeni su diljem Hrvatske, a već od svibnja liječnici obiteljske medicine na preventivne preglede upućivat će rizičnu skupinu pušača starijih od 50 godina.

 

Pregledi u krugu od 50 km od mjesta stanovanja

Najavio je to koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća Miroslav Samaržija, istaknuvši kako je cilj otkriti što više bolesnika s rakom pluća u ranoj fazi, kada je još izlječiv.

"Omogućit ćemo svim našim građanima, koji ulaze u rizičnu skupinu, da u krugu od 50-ak kilometara obave preventivni pregled na CT uređajima niske doze zračenja", istaknuo je Miroslav Samaržija, koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća.  

Rano otkrivanje bolesti jedini je način da se rak pluća liječi, pojasnio je Samaržija. 

"Petogodišnje preživljenje u Americi iznosi 15 do 20 posto, u Velikoj Britaniji 10 posto, a u Hrvatskoj oko 6 posto. Svi smo jako loši jer svi terapijski postupci u pravilu mogu produžiti život za koju godinu, a nove ciljane terapije 4 do 5 godina. No ne nude izlječenje. Izlječenje od karcinoma pluća moguće je isključivo ranom dijagnostikom i ranim operativnim zahvatom."

 

Nizozemska i Belgija jedine su dvije europske zemlje koje su do sada provele preventivne i screening programe kakve sada uvodi Hrvatska. Nizozemska i Belgija tim su programom smanjile smrtnost od karcinoma pluća za 25 do 40 posto.

U Hrvatskoj su u ovom trenu dostupni svi lijekovi kao i u drugim zemljama EU-a. Jedino ograničenje je primjena imunoterapije od početka liječenja, što je u ovom trenutku dostupno za 30 do 40 posto oboljelih u Hrvatskoj.

"Vjerujem da će do kraja godine Ministarstvo i HZZO omogućiti dostupnost imunoterapije i za sve ostale bolesnike. S time ćemo doći na vrh terapijskih postupaka koji se primjenjuju u cijelom svijetu", istaknuo je Samaržija u sklopu panela o liječenju raka pluća koji je organizirala Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) povodom međunarodnog Tjedna svjesnosti o sigurnosti pacijenata.

 

Rak pluća može postati kronična bolest

Zahvaljujući inovativnim terapijama rak pluća može postati kronična bolest, a oboljeli danas mogu živjeti 10 godina duže. Predsjednik KUZ-a Ivica Belina naglasio je važnost dostupnosti inovativnih terapija svim pacijentima.

"Još uvijek nam nisu dovoljno dostupne sve terapije koje mogu unaprijediti ishode liječenja pacijenata u našoj zemlji. Svi pacijenti oboljeli od raka pluća moraju imati jednaku mogućnost pristupa pravovremenoj dijagnostici, najučinkovitijim metodama liječenja i inovativnim lijekovima", istaknuo je Belina.

 

Na panelu je sudjelovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je istaknuo borbu protiv raka pluća kao prioritet zdravstvene politike u 2019. godini.

"Svjesni smo da je preživljenje od raka pluća u Hrvatskoj nisko, a jedan od razloga je kasno postavljanje dijagnoze. Upravo zato Ministarstvo je krenulo s pripremom za rano otkrivanje raka pluća i vjerujem da ćemo time napraviti pozitivne pomake i smanjiti smrtnost od raka pluća“, poručio je Kujundžić.

Hrvatska je trenutno u završnoj fazi izrade Nacionalnog plana protiv raka, koji će dati smjernice za poduzimanje strukturnih i organizacijskih mjera potrebnih za definiranje prioriteta u provođenju onkološke skrbi, kaže ministar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?