Livno

Uređuje se Županijska bolnica, renovirati će se i zgrada do nje

livnohospital
Foto: agencije
12.09.2015.
u 15:25

U tijeku su radovi na zgradi Županijske bolnice "Dr. fra Mihovil Sućić"u Livnu, odnosno dijelu gdje su smješteni internistički i pedijatrijski odjel, služba za transfuziju, okulistiku, fizijatrija i hematološka ambulanta.

 "Mijenjamo krovišta, stavljamo toplotnu izolaciju, a otvori su ranije promijenjeni", kazao je ravnatelj spomenute bolnice dr. Ivan Cikojević .

 "Ukupna vrijednost radova, dodaje dr. Cikojević,  je oko 230 tisuća koji je donirala Republika Hrvatska preko Državnog ureda za Hrvate izvan RH".

Ravnatelj Županijske bolnice napominje da će tijekom vikenda ponovno biti u Zagrebu na sastanku s predstavnicima Državnog ureda s kojima će razgovarati o mogućnosti dobivanja financijskih sredstava za obnovu zgrade u sklopu bolnice u kojoj se nalaze odjeli za neurologiju i psihijatriju.

Ta je zgrada, po ravnateljevim riječima, u ruševnom stanju. Na njoj se nalazi azbestni krov, fasada otpada, a prisutna je i vlaga u svim prostorijama.

"Do sada su, uz pomoć Republike Hrvatske, obnovljene operacijske dvorane i sanirani temelji, a predstoji obnova ORL ambulante, urološke i kirurške dvorane za hitne intervencije. Taj dio spomenutih građevinskih radova će se financirat sredstvima Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ)", kaže dr. Cikojević.

 Menadžment Županijske bolnica "Dr. fra Mihovil Sućić" u pregovorima je i s predstavnicima federalne razine vlasti kako bi se i ona uključila u obnovu.

Kada su u pitanju dugovanja ove medicinske ustanove, po riječima ravnatelja Cikojevića, ona iznose oko 7 milijuna maraka po osnovi neuplaćenih poreza i doprinosa.

"Taj dug nastao je prije 2009. godine kada je vrijedila zakonska regulativa prema kojoj su se plaće mogle isplaćivati bez doprinosa, što su prijašnji ravnatelji koristili. Godinama se taj dug akumulirao i dospio na razinu od višemilijunske vrijednosti. Od 1. siječnja 2009. godine uredno se uplaćuju doprinosi i sva druga prava koja imaju naši djelatnici, poput prijevoza, toplog obroka, a izmiruju se i obveze prema dobavljačima", istaknuo je dr. Cikojević.

U tijeku su pregovori o reguliranju tog duga, a ravnatelj ističe dobru suradnju s Poreznom upravom u okviru koje su dogovorene pojedinačne uplata za ljude koji idu u mirovine.

"Samo za prošlu godinu dali smo preko 200 tisuća maraka za one koji idu u mirovinu te smo prisiljeni taj novac uzimati iz tekućih sredstava za hranu, lijekove, grijanje. Kada ne bi imali ovih akumuliranih dugova iz prošlosti imali bismo zdravu osnovu za rad", kazao je ravnatelj te upozorio kako je za normalan rad Županijska bolnica "Dr. fra Mihovil Sućić" potrebno 800 000 maraka mjesečno, a trenutno dobivaju manji iznos iz županijskog proračuna.

 Po njegovim riječima, HBŽ ima najmanji postotak osiguranih osoba u Federaciji BiH, oko 66 posto, dok, primjerice, u Sarajevskoj županiji,ta brojka iznosi 97 posto.

U svezi kadrovske i stručne kvalitete ove ustanove Cikojević je istaknuo pozitivnu dinamiku kojim se popunjavaju odjeli i službe ali, kako ocjenjuje, nedostaje još kadra koji će doći s vremenom jer imaju dosta upućenih liječnika na specijalizacije.

„Cilj nam je što prije popuniti kirurške grane, internu, pedijatriju, neurologiju, a u planu su još specijalizacije anestezije, okulistike“, istaknuo je Cikojević.

 Dodaje kako je županijska vlada pomogla u nabavci tzv. phaco (fako) uređaja za ultrazvučnu operaciju katarakti, gdje pacijent nema potrebe za ležanje i, praktički se operacija radi na najsuvremeniji način gdje zahvat traje 10 do 15 minuta, a pacijent istoga dana ide doma.

"Međutim, da bi mogli ovaj zahvat raditi ovdje, potrebna je još nabavka operacijskog mikroskopa, a operacije bi izvodili angažirani liječnici s drugih klinika, dok naši ne budu stasali da mogu obavljati te operacije“, zaključio je ravnatelj bolnice dr. Ivan Cikojević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije