Zbog potreba roditelja

Radno vrijeme Dječjeg vrtića Ljubuški od 1. listopada produljeno sa 17 do 19 sati

06.10.2018.
u 11:30

Kako bi izašao u susret roditeljima, od početka ovog mjeseca Dječji vrtić Ljubuški uveo je novo radno vrijeme. Od 1. listopada djeca u ovom vrtiću umjesto do 17, mogu boraviti čak do 19 sati, piše Večernji list BiH.  

“Odluku o produljenu radnog vremena donijeli smo nakon razgovora s određenim brojem roditelja koji su izrazili potrebu za duljim radom vrtića”, kazao je ravnatelj Dječjeg vrtića Ljubuški Viktor Grbavac. Kako bi boravak u vrtiću mališanima bio što ugodniji i zanimljiviji vodstvo ove ustanove uložilo je određena sredstva u uređenje velikog parka s južne strane zgrade. Riječ je o površini od više od 500 m2, na koju je postavljena profesionalna oprema (klackalice, ljuljačke, tobogani...) za djecu uzrasta od treće do šeste godine. Također, ovih dana u funkciju se pušta novo centralno grijanje.

Naime, Dječji vrtić Ljubuški je ove godine sudjelovao u projektu češkoga Veleposlanstva te su prijavili i dobili donaciju za centralno grijanje od Razvojne agencije Republike Češke. Ovom donacijom je osigurana oprema za centralno grijanje u vrijednosti od 118.000 eura. Prema Grbavčevim riječima dosadašnje centralno grijanje je bilo na lož ulje te se puštanjem novog sustava očekuje ušteda na grijanju do čak 60%, s tim da je već ranije objekt prošao projekt energetske učinkovitosti, kroz koji su promijenjeni otvori i stavljena nova fasada. Projekt centralnog grijanja vezan je i za gradnju bazena dimenzija 5×15 metara koji će biti namijenjen za rehabilitaciju djece. Bazen bi imao i solarno grijanje na krovu te bi se mogao koristiti tijekom cijele godine, a u ljetnim mjesecima služio bi za školu plivanja.

Valja podsjetiti kako je Dječji vrtić u Ljubuškom jedini u Zapadnohercegovačkoj županiji s certifikatom “Vrtić - prijatelj zdrave prehrane”, a razlog tomu je uvođenje zdrave prehrane u tu ustanovu za djecu. Kako bi dobio certifikat ovaj vrtić je trebao proći višemjesečni program u cilju ispunjavanja kriterija za dodjelu certifikata “Vrtić - prijatelj zdrave prehrane”, međunarodne akreditacijske sheme koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija za promoviranje zdrave prehrane i prevenciju oboljenja vezanih uz nepravilnu prehranu. Program, koji provodi ovaj vrtić, sastoji se od dviju faza.

Prva faza je uvođenje tjelesne aktivnosti. Tako od početka ove godine svaka vrtićka skupina svaki dan ima po jedan sat tjelesne aktivnosti. Uz to, jedu zdraviju hranu. “Kada je riječ o jelovniku, tu od 1. siječnja imamo velike izmjene, ponajviše kada je u pitanju doručak. Ranije su djeca za taj obrok jela razne mesne prerađevine, poput pašteta, hrenovki, salama..., no od ove godine takve namirnice više ne ulaze u naš vrtić - kaže Grbavac. Sada se djeci za doručak serviraju jogurt, pahuljice s cjelovitim žitaricama, mlijeko s 1% mliječne masti, voće... “Za ručak je uvijek kuhani obrok, povrće i meso, a umjesto grickalica za međuobrok djeca dobivaju voće”, kazao je Grbavac. Uz sve navedeno cijene boravka djece u vrtiću od nedavno su, odlukom Općinskog vijeća Ljubuški, korigirane. Odnosno, cijena je niža za 30% za drugo dijete, dok je za treće i svako ostalo dijete boravak u vrtiću besplatan.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?