Predstavnici sindikata i poslodavaca idu pred Vladu FBiH s novim prijedlozima koji bi trebali povećati minimalne iznose plaće

Radnici ne mogu čekati rast minimalne plaće do 1. 1. 2023.

novac
14.05.2022.
u 10:54

 

U sjeni najnovijih poskupljenja, rasta stope inflacije… predstavnici sindikata i poslodavaca pokušavaju pronaći konsenzus oko utvrđivanja osnovice za iznos minimalne plaće u Federaciji BiH. Na nedavno održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Federacije BiH predsjednik izaslanstva poslodavaca, u spomenutom vijeću, Adnan Smailbegović smatra da je prijedlog o minimalnoj plaći u FBiH u koliziji s mnogim zakonima te da ga je potrebno korigirati. Po mišljenju poslodavaca, kako bi se usvojilo novi prijedlog o iznosu minimalne plaće u FBiH, Vlada FBiH treba utvrditi novi Zakon o doprinosima i porezu na dohodak te izmjene Zakona o radu i Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Prema usvojenom zaključku sindikata i poslodavaca pokušat će se usuglasiti svih pet zakona te će nakon toga sazvati tematsku sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća na kojoj bi se o svemu raspravljalo radi donošenja zaključaka koji će ići pred Vladu Federacije BiH. Prema priopćenju nakon sastanka, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić smatra kako je 1. siječanj 2023. godine predalek rok za primjenu Zakona o minimalnoj plaći, kako je predložila Vlada FBiH, te da će tražiti izmjenu uredbe o metodologiji usklađivanja najniže plaće u FBiH, kako bi je pokušali uskladiti s rastom cijena. Smatra kako je to predugo razdoblje s obzirom na to da se očekuje galopirajuća inflacija te je izrazio zabrinutost za ostanak radne snage u BiH jer minimalna plaća neće biti dostatna za "golu" egzistenciju većine radnika. Nakon višemjesečnih otezanja i sukoba, predstavnici šest sindikalnih udruga i predstavnici poslodavaca s prostora FBiH prošle su godine konačno potpisali zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga. - Time smo jasno pokazali kako smo spremni odmah početi pregovore o povećanju minimalne plaće. Zajednički je stav potpisnika platforme da je neprihvatljiva situacija u kojoj ne postoji minimalna plaća - stoji u zaključku Udruge poslodavaca Federacije BiH.

Tvrde kako se "potpisivanjem platforme šalje jasna poruka predstavnicima vlasti u FBiH da sindikati i poslodavci imaju zajedničke interese te da će u njihovu ostvarenju jedinstveno nastupati prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a sve u cilju rasterećenja gospodarstva i stvaranja boljih uvjeta za radnike u FBiH". Savez samostalnih sindikata BiH početkom je ove godine krenuo s pripremom prijedloga Zakona o minimalnoj plaći. Nakon što bude pripremljen, on će, kako su poručili iz sindikata, biti dostavljen socijalnim partnerima i parlamentarcima u Federaciji BiH.

- Prijedlog će se temeljiti na zahtjevu Saveza samostalnih sindikata BiH da se minimalna plaća u Federaciji BiH definira u iznosu od 1000 KM, uz razumijevanje trenutačne situacije izazvane pandemijom COVID-19. S obzirom na to da sindikati i radnici više ne mogu čekati izvršnu vlast da ispuni svoju zakonsku obvezu i definira minimalnu plaću, Savez samostalnih sindikata BiH preuzima inicijativu i kreće u realizaciju ove odluke - stoji u zaključku Upravnog odbora spomenutog sindikata. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?