Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Radmanović i Dačić o suradnji BiH i Srbije i političkoj situaciji u regiji

30. studenoga 2020. u 16:43 0 komentara 116 prikaza

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović susreo se danas u Beogradu, u okviru službene posjete Republici Srbiji, s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije Ivicom Dačićem.

U otvorenom i razgovoru, u kojem je sudjelovao i šef Zastupničke grupe prijateljstva s BiH Aleksandar Martinović, razmijenjena su mišljenja i stavovi o bilateralnim odnosima dvije zemlje, kao i o aktualnoj političkoj situaciji u regiji. 

Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da je Radmanović jedan od prvih čelnika parlamenata koji je posjetio Narodnu skupštinu Republike Srbije u ovom sazivu, Dačić je naglasio kako Srbija pridaje veliki značaj očuvanju i razvoju dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa s BiH.

Dačić je ponovio poznati stav prema kojem Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i Daytonski mirovni sporazum, za koji je, u kontekstu 25. godišnjice zaključenja tog sporazuma, rekao da se može mijenjati samo uz dogovor i konsenzus sva tri naroda i dva entiteta u BiH.

Dačić je ocijenio da između Parlamentarne skupštine BiH i Narodne skupštine Republike Srbije postoji razvijena i dinamična međuparlamentarna suradnja, te dodao kako postoji prostor za unapređenje te suradnje, kroz aktivnosti zastupničkih grupa prijateljstva i radnih tijela oba parlamenta.

Radmanović je upoznao Dačića s aktuelnom političkom situacijom u BiH nakon lokalnih izbora, naglašavajući da politički odnosi u BiH jesu složeni i opterećeni različitim interpretacijama Daytonskog mirovnog sporazuma i različitim viđenjima funkcioniranja i opstanka Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Prema riječima Radmanovića, Bosna i Hercegovina i Srbija trebaju raditi na rješavanju svih otvorenih pitanja, posebno pitanju zaključenja sporazuma o granici između dvije zemlje.

Radmanović se založio i za jačanje suradnje dvije zemlje u vezi s regionalnim inicijativama, uključujući i inicijativu o stvaranju 'mini Shengena' između država zapadnog Balkana.

Istovremeno, Radmanović je potencirao potrebu bliske suradnje i razmjene iskustava parlamentarnih tijela u vezi s pitanjima europskih integracija.

Sugovornici su se složili oko toga da je potrebno uspostaviti praksu da se jednom godišnje upriliči susret predstavnika dva državna parlamenta na najvišoj razini. 

S tim u vezi, Radmanović je pozvao Dačića da posjeti BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, priopćeno je iz PSBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.