Konferencija

Raditi na sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

konferencija o nasilju
20.10.2015.
u 19:59

U Sarajevu je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održana konferencija pod nazivom “Monitoring i implementacija Istanbulske konvencije: nove sinergije”.

Konferencija je organizirana u sklopu brojnih aktivnosti povodom predsjedavanja BiH Komitetom Vijeća Europe. Monitoring implementacije Istanbulske konvencije je predmet velike pažnje otkako je ovaj ključni međunarodni pravni instrument stupio na snagu prije skoro godinu dana.

Efektivna implementacija Istanbulske konvencije će najviše ovisiti od volje i kapaciteta vlasti da koordinira aktivnosti s različitim agencijama koje su zadužene za sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u obiteljji te od uspješne suradnje 
između izvršnih vlasti i parlamenata. 

Cilj Konferencije je pokretanje reflektivnog procesa novih sinergija na različitim razinama te omogućiti platformu za razmjenu iskustava i ekspertsku bazu, kao i razvoj mreže između sudionika uključujući predstavnike država potpisnica Konvencije, ali i država koje razmatraju potpisivanje, ratifikaciju ili pristupanje.

Sudionici su u svojim obraćanjima ukazali na činjenicu da je Istanbulska Konvencija prvi dokument u svijetu koji prepoznaje neravnopravnost spolova kao UZROK nasilja nad ženama i nasilja u obiteljji i definira načine kako da se ovaj UZROK eliminira.  Također, potrebno je da se uključe i motiviraju svi aktere na razini zakonodavne i izvršne vlasti, kao i civilnog društva, kako se nasilje nad ženama i nasilje u obitelji ne bi događalo. 

Jedan od zaključaka je bio da je neophodno pružiti odgovarajući tretman počiniteljima nasilja i potencijalnim počiniteljima, te raditi na ekonomskom osnaživanju žena. Ovom prilikom Bosna i Hercegovina i Sarajevo su još jednom pokazali ulogu dobrog domaćina, te ugostili sudionike iz cijeloga svijeta, priopćeno je iz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije