Nedostatak adekvatnih skladišta

Radioaktivni materijal u BiH može biti prijetnja ako dođe u ruke terorista

07.06.2016.
u 10:00

Premda nemamo nuklearnu elektranu, u BiH postoje velike količine raznog nuklearnog otpada koji predstavlja stalnu opasnost za građane. U vrlo opsežnom izvješću o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2015. godinu, govori se i o skladištenju radioaktivnog otpada u BiH, piše Večernji list BiH.

Radioaktivni otpad

Postoje razne vrste radioaktivnog materijala, od onog iz industrijskih postrojenja do onog koji se koristi u nuklearnoj medicini, i mogu predstavljati veliku opasnost za građane jer se zračenje ne može osjetiti čulima, nego su potrebni sofisticirani mjerni uređaji. “U BiH trenutačno postoje samo privremena skladišta radioaktivnog materijala. Pored centraliziranih skladišta u FBiH i RS-u, postoji i određeni broj privremenih skladišta u poduzećima koja koriste ili su koristila radioaktivne izvore za obavljanje svojih redovitih aktivnosti. Privremena skladišta služe za skladištenje radioaktivnih izvora koji se prestanu koristiti ili za orfan izvore (izvore nepoznatog vlasnika) u cilju poboljšanja radijacijske sigurnosti te smanjenja rizika od neovlaštene upotrebe, uključujući i zlonamjerno korištenje radioaktivnog materijala”, stoji u izvješću do kojeg je došla agencija Patria.

Rizik za sigurnost

Prema izvješću jedino centralizirano skladište radioaktivnog materijala nalazi se u okviru kompleksa FUP-a i njime upravlja Centar za zaštitu od zračenja ZJZ FBiH. Kapacitet skladišta je skoro popunjen, a zbog administrativnih barijera u ovom skladištu mogu se eventualno skladištiti radioaktivni izvori s teritorija FBiH samo u slučaju izvanrednih situacija. U 2015. godini u skladište je primljen samo jedan radioaktivni izvor iz gromobrana, prenosi NAP, a u ovom trenutku izvori iz FBiH i RS-a mogu se privremeno skladištiti samo na mjestu gdje su se koristili. “Ovakva situacija je vrlo rizična s obzirom na to da radioaktivni izvori mogu predstavljati rizik za sigurnost i zdravlje stanovništva te predstavljaju nezanemarivu prijetnju sigurnosti u BiH ako dođu u pogrešne ruke jer se mogu koristiti za terorističke aktivnosti kao npr. scenarij prljave bombe. Problem bi se riješio uspostavljanjem središnjeg skladišta radioaktivnog materijala u BiH te bi se na taj način znatno poboljšala radijacijska sigurnost. Radioaktivni otpad u BiH čine uglavnom zatvoreni izvori zračenja za čiju su daljnju upotrebu prestale tehničke i1i druge pretpostavke. U BiH trenutačno postoji oko 800 zatvorenih radioaktivnih izvora u privremenim skladištima, te nekoliko tisuća takvih izvora kategorije 5, odnosno detektora dima i kalibracijskih izvora, kao i oko 350 zatvorenih radioaktivnih izvora koji su instalirani u gromobranima koje je potrebno demontirati i uskladištiti u cilju poboljšanja radijacijske sigurnosti”, stoji u izvješću. Izvori iz gromobrana predstavljaju opasnost za stanovništvo u slučaju njihovog obaranja ili neovlaštenog demontiranja te neadekvatnoga skladištenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije