Farmeri iz Gruda

Radimo i po 18 sati dnevno, ali isplati se. Naše mlijeko i sir idu i na tržište EU

10.02.2021.
u 08:44

Pet farmera zajedno ima oko 450 koza, a one dnevno proizvedu od 800 do 900 litara mlijeka

Bavljenje stočarstvom u Hercegovini može biti unosan biznis. Ali čovjek mora biti spreman na mnogo rada i odricanja kako bi uspio u ovom poslu. RTV Herceg Bosne donosi priču o farmi koza u općini Grude koja može poslužiti kao primjer uspjeha u ovome poslu. Priča je počela s tri, a danas je čini 100 koza o kojima se brine četveročlana obitelj. Stotine koza na farmi Majan u Grudama, Sovići daju dovoljno mlijeka, sira i sirutke kako bi umirovljeni branitelj Mario Prlić zajedno sa svojom suprugom i četvero djece zaradio pristojnu plaću, piše Večernji list BiH.

Počinju s radom u 3 i pol

Od otpada je napravio staju uz pomoć prijatelja, nije dizao kredit, nego je počeo skromno prije pet godina. Cijela obitelj uključena je u kozarstvo, njegov radni dan počinje u mrkloj noći - u 3 i pol sata, posla ima puno, ali poručuje da se isplati. Koliko god ima kozjeg mlijeka, sve bi se prodalo, stoga su petorica kozara osnovala udrugu Alpina, četvorica su iz Gruda i jedan iz Rakitna u općini Posušje. Mario je njezin predsjednik. - Isprva sam imao samo tri koze. Tada sam vidio što znači imati ih. One malo traže, a puno daju. Nakon toga supruga i ja smo se odlučili nabaviti više koza, što nam je donijelo veće količine mlijeka i sira - kaže Mario za RTV HB te dodaje kako dnevno radi i po 18 sati, ali voli taj posao. Voli, kaže, životinje, a ovaj ga rad čini sretnim. Od otpada je napravio staju i tako uštedio ne dižući kredit. Cijela obitelj uključena je u kozarstvo, a tu je i kći koja studira agronomiju.

Osnovali udrugu

Kozari iz udruge Alpina tvrde da se od kozarstva može solidno živjeti. Imaju oko 450 koza, a one dnevno proizvedu 800 - 900 litara mlijeka. Ivica Tomas ima farmu Viraj Rafael. Kaže da ih je desetero u kući te da ih ovaj posao hrani. Ima šestero djece, šest krava, 15 magaradi i 70 koza - rekli bi mnogi, nemoguće. No, u Tomasovu slučaju itekako je moguće. - Mi samo želimo pokazati da se od ovog posla može živjeti i pozivamo sve koji se njime žele baviti da se priključe - kaže Tomas za RTV HB. Njihovi proizvodi, mlijeko i sir, zadovoljavaju sve europske standarde te ih otkupljivači izvoze na tržište Europske unije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?