Crno tržište

Radi zapošljavanja u EU najviše krivotvore diplome za vozače

29.06.2016.
u 07:00

Poslodavci često otkrivaju da dugogodišnji zaposlenici nemaju školsku spremu koja im piše na diplomi, iako su na posao došli s urednim dokumentima. Ne postoje podaci koliko je osoba u BiH krivotvorilo diplome, ali u dosadašnjim slučajevima može se govoriti o tisućama takvih diploma.

Otkriveno 50 falsifikata

Policija RS-a je u prošloj godini otkrila skoro 50 kaznenih djela krivotvorenja diploma, a najviše su krivotvorene svjedodžbe srednje škole. Većina krivotvorenih diploma evidentirana je na području Bijeljine, 22, uglavnom za vozače, doznaje Blic. Na području Banje Luke bilo je 13 slučajeva krivotvorenja školske spreme od kojih većina za vozače, a među krivotvorinama našla se i jedna diploma fakulteta i jedna diploma više stručne spreme. Od osam krivotvorenih diploma na području Istočnog Sarajeva, šest se odnosilo na zanimanje šumarski tehničar, a dvije na zanimanje prometni tehničar. “Vlasnici ovih diploma iskoristili su falsifikate kako bi se zaposlili, a protiv njih se vodi kazneni postupak”, kazali su Blicu u MUP-u Republike Srpske.

Falsifikati sve savršeniji

Svjedodžbe za vozače najviše krivotvore zbog velike potražnje za vozačima u zemljama EU-a. “Kod nas je teže naći vozača nego kardiologa.

Oni masovno odlaze u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Italiju, gdje su traženi zato što su vrijedni radnici, a plaća se kreće od 1500 do 2000 eura”, kazao je Blicu Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet RS-a. S druge strane, vozači su u BiH među najslabije plaćenima i u prosjeku zarađuju oko 600 KM mjesečno. “Diploma vozača im je odskočna daska da se domognu inozemstva, a tamo ponovno polažu za certifikat kako bi mogli voziti”, kazao je Grbić. U prosvjetnoj inspekciji kazali su kako su od početka godine kod pet svjedodžbi srednjih škola utvrdili da postoji osnovana sumnja da su krivotvorene, o čemu su obavijestili MUP RS-a.

Krivotvoritelji su se usavršili pa je sve teže razlikovati falsifikat od originala. U Republičkoj prosvjetnoj inspekciji ističu da ne mogu utvrditi je li diploma krivotvorena te da to mogu samo nadležna tijela vještačenjem.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?