Propisi iz Bivše države

Rad brojnim tvrtkama i poduzećima u FBiH otežavaju zakonski propisi stari 50 godina

03.06.2021.
u 13:12

I dok država jednom nogom korača prema Europskoj uniji, određen broj propisa koji su trenutačno na snazi u BiH star je gotovo 50 godina. Ta činjenica otežava rad brojnim gospodarskim subjektima. Na taj problem upozoreno je nedavno u dokumentu “Godišnje izvješće o obavljenim inspekcijskim nadzorima iz oblasti zaštite od požara iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutarnjih poslova” Federalnog ministarstva unutarnjih poslova za prošlu godinu, koji je prije izvjesnog vremena razmatran u Vladi FBiH, piše Večernji list BiH. 

Nedovoljno formuliran

Naime, zbog starih propisa koji nisu prilagođeni trenutačnoj situaciji, inspektori, ali i poslovni subjekti često se nalaze u nemogućoj situaciji. - Praksa je pokazala, a što se vidi iz zahtjeva gospodarskih subjekata i drugih pravnih osoba te velikog broja upita i inspekcijskih pregleda, kako je poduzimanje preventivnih mjera iz oblasti zaštite od požara otežano i dovodi do poteškoća u radu gospodarskih subjekata zbog činjenice da su propisi koji reguliraju pojedine upravne i druge stručne poslove iz srodnih oblasti, a koji se odnose na zaštitu od požara, kao što su prijevoz opasnih tvari, eksplozivnih tvari, zapaljivih tekućina i plinova, a čiju pravilnu primjenu prati inspektor za zaštitu od požara, regulirani zakonima i podzakonskim propisima iz bivše SFRJ (neki čak i iz 1972.) - stoji u spomenutom izvješću. Dalje se navodi kako je postojeći Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu s gledišta njegove primjenjivosti, kao i podzakonskih akata nedorečen, nedovoljno formuliran u segmentu inspekcijskoga nadzora, kao i nejasan u pogledu definiranja nadležnosti, tako da se stvara paralelizam, odnosno dupliciranje njihovih nadležnosti kroz inspekcijski nadzor te su poslovi iz nadležnosti inspekcija Federalne uprave civilne zaštite i županijskih uprava civilne zaštite, s jedne strane, i Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i županijskih ministarstava unutarnjih poslova, s druge strane, isprepleteni, što uzrokuje česte i nepotrebne kontrole kod istih poslovnih subjekata s jedne strane, a s druge strane, neke poslovne aktivnosti nisu bile predmet inspekcijskih nadzora.

Kako otkloniti probleme

Kako bi se navedene probleme otklonilo, Vlada FBiH zadužila je Federalno ministarstvo unutarnjih poslova nastaviti započete aktivnosti donošenja Zakona o zaštiti od požara, Zakona o prometu eksplozivnih tvari i zapaljivih tekućina i plinova te Zakona o prijevozu opasnih tvari, koji će biti usklađeni s propisima EU-a iz te oblasti. Inače, Inspekcija zaštite od požara je tijekom prošle godine izvršila ukupno 162 nadzora (redovita, kontrolna i izvanredna) u cilju utvrđivanja provode li pravni subjekti propisane mjere zaštite od požara. Tom prilikom, uz usmena preventivna upozorenja, nalagane su i druge mjere putem odluka te su izdana i dva prekršajna naloga. U okviru svoje nadležnosti Inspekcija zaštite od požara, kao drugostupanjsko tijelo, rješavala je 26 žalbi koje su dostavili pravni subjekti (izravno i preko prvostupanjskih tijela) na izrečene mjere protiv odluka županijskih inspektora za zaštitu od požara iz županijskih ministarstava unutarnjih poslova. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?