u Federaciji BiH

Računi za struju povećani od 1. listopada, evo zašto

struja
11.10.2020.
u 16:15

Računi potrošača električne energije u Federaciji BiH skuplji su od 1. listopada budući da je na njima povećan iznos na posebnoj stavci naknade za obnovljive izvore energije.

Iz elektroprivreda su ovih dana podsjetili kupce kako je Vlada FBiH na sjednici 24. rujna 2020. godine donijela odluku kojom je povećala naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije za četvrti kvartal svim kupcima električne energije, piše Indikator.ba.

Ukupna naknada za poticanje predstavlja proizvod jedinične naknade utvrđene vladinom odlukom u iznosu od 0,004727 KM/kWh (bez PDV-a) i ukupno obračunate potrošnje električne energije u kilovatsatima.

Riječ je o značajnom povećanju iznosa naknade, koja je za drugo i treće tromjesečje ove godine iznosila gotovo dvostruko manje, 0,002555 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a.

Obveza plaćanja poticajnih naknada propisana je Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije.

Ovu naknadu plaćaju svi krajnji kupci električne energije u Federaciji BiH i ona je iskazana kao posebna stavka na računima za električnu energiju.

Sredstva prikupljena po osnovu naknade su prihod Operatora za OIEiEK i on ih koristi za isplatu poticajnog dijela iz zajamčene cijene za proizvedenu električnu energiju privilegiranih proizvodača, pokrivanje (financiranje) troškova svog rada i za troškova uravnoteženja elektroenergetskog sustava nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene količine električne energije iz postrojenja OIEiEK.

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
16:26 11.10.2020.

Drugim riječima- Mi plaćamo poticaje privatnicima koji grade npr. mini hidro elektrane i uništavaju rijeke na kojima MI živimo!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?