ŠIROKI BRIJEG

Računi blokirani, da plate dug MIO dižu kredit od 1,5 mil. KM

kraljevic
Foto: agencije
01.02.2014.
u 10:24

Kako nam je rekao načelnik općine Miro Kraljević, ovakav razvoj događaja je bio očekivan, a poduzete su aktivnosti kako bi se potraživanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje službenika izmirilo.

Već nekoliko dana blokirani su računi općine Široki Brijeg zbog dugovanja prema federalnom Zavodu mirovinskog osiguranja. Kako nam je rekao načelnik općine Miro Kraljević, ovakav razvoj događaja je bio očekivan, a poduzete su aktivnosti kako bi se potraživanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje službenika izmirilo.

Kredit odobren

- Odobren nam je kredit od 1,5 milijuna maraka i očekujemo kako će uskoro doći do realizacije. S tim ćemo izmiriti ova potraživanja i odblokirati dugovanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Vrijeme otplate kredita je od sedam do deset godina, a analize su pokazale kako možemo izdržati ovo zaduženje - rekao nam je jučer načelnik Kraljević.

Dodaje kako su plaće službenicima za prosinac isplaćene, tako da neće biti zastoja u izmirenju ovih obveza. Ipak, uzimanje kredita za plaćanje osiguranja službenika je znak upozorenja kako se moraju uvesti mjere štednje jer je pitanje koliko se ova općina može zaduživati u budućnosti. - Sigurno je kako će morati početi štedjeti kako bi mogli redovito izmiriti svoje obveze. Ovo zaduživanje je bilo nužno zlo, a sada ćemo svakodnevnim uštedama pokušati stvoriti uvjete da možemo izmirivati obveze za koje smo sada uzeli kredit - poručio je načelnik Kraljević. Inače, prihodi u proračunu Širokog Brijega su u padu. Slično je stanje i u ostalim hercegovačkim općinama, a velike “zasluge” za to pripadaju i federalnoj Vladi koja već godinama novim zakonima i odredbama doslovno otima novac lokalnim zajednicama.

Sredstva od PDV-a

- Iako je popis stanovništva pokazao kako imamo više stanovnika nego se smatralo, oni nam još uvijek neće na temelju toga povećati isplatu sredstava od PDV-a. Štoviše, ti iznosi su u konstantnom padu. Sve je jača centralizacija države, a dok nam smanjuju sredstva još nam i blokiraju račune zbog dugovanja prema federalnim institucijama. Teško je pronaći logiku u ovakvim ponašanjima službenog Sarajeva prema ostatku države - zaključio je načelnik Kraljević. Zbog svega navedenog, upitno je hoće li ova općina biti u mogućnosti izmiriti svoje obveze za ovu godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije